Hvor længe skal astmatikere og allergikere vente?

DEBAT: Der er alt for lange ventetider, når astmatikere og allergikere skal behandles, skriver direktør i Astma-Allergi Danmark, Thorkil Kjær.

Af Thorkil Kjær
Direktør i Astma-Allergi Danmark

Igennem de seneste år har indsatsen på astma-allergi-området ikke været prioriteret, og ifølge specialister er området udvandet. Det har været svært at komme til en specialist, det lægefaglige allergologispeciale er forsvundet, og ventetiderne har været lange, meget lange. De lange ventetider har hobet sig op i årevis og burde derfor ikke komme bag på nogle, og netop ventetiden var da også i fokus, da Folketinget havde forespørgselsdebat om allergi i april. 

I Astma-Allergi Danmark var vi rigtig glade for den debat, for den viste enighed hele vejen rundt i salen om, at nu skal der sikres en ordentlig allergi-indsats. Sundhedsministeren fik en opfordring til at sikre dette, og flere af de sundhedspolitiske ordførere har desuden bebudet, at de følger op på indsatsen.

Derfor blev vi noget overraskede over, at regeringens aftale med regionerne om økonomi i 2014, der kom i maj, ikke nævner noget om allergi. Vi har ikke hørt noget om ændrede signaler fra politisk hold, og vi forventer derfor, at udredningsgarantien indfries her 1. september 2013 inden for den nuværende økonomiske ramme.

Lange ventetider for allergikere
Et blik på ventetiderne her i slutningen af august viser, at ventetiden på at blive udredt for allergi stadig er 120 uger i Aalborg og 48 uger på Gentofte Hospital. Man kan derfor med rette være bekymret for, om allergikere kan få et fornuftigt tilbud om diagnose og behandling fra 1. september.

Det store flertal af astmatikere og allergikere behandles dog i almen praksis. I Astma-Allergi Danmark synes vi derfor, at det vil være en særdeles god ide med et servicetjek af indsatsen på astma-allergi-området under ét.

Det, der er brug for, er en samlet og tværfaglig plan for området, så indsatsen hænger sammen både med forebyggelse, behandling og rådgivning, i almen praksis, hos speciallæger og i hospitalsregi.

Forrige artikel Jordemoderforeningen prioriterer det kommende politiske arbejdsår Jordemoderforeningen prioriterer det kommende politiske arbejdsår Næste artikel Perspektivløse udspil på sundhedsområdet Perspektivløse udspil på sundhedsområdet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.