Giv plads til forbedret kvalitet i sundhedsvæsenet

DOKUMENTATION: Står det til Bent Hansen, bør rammevilkårene på sundhedsområdet ændres på en række områder. Fx skal det økonomiske system mellem stat og regioner revideres.

Af Bent Hansen (S),
formand for Danske Regioner 

I regionernes første leveår er vi nået rigtigt langt med at udvikle og forbedre sundhedsvæsenet. Skal den udvikling og fornyelse fortsætte, skal rammevilkårene for vores arbejde i sundhedsvæsnet ændres på en række områder. Ellers får vi svært ved at indfri vores mål. 

Bedst mulig effekt 
Det gælder blandt andet for den kvalitetsdagsorden for sundhedsvæsenet, som regionerne lancerede tidligere i år. Kvalitetsdagsordenen betyder, at regionerne i fremtiden ikke udelukkende vil have som mål at udføre flest mulige behandlinger. I stedet vil vi arbejde på at få den bedst mulige effekt af de behandlinger, der bliver foretaget - til gavn for både patienterne og samfundsøkonomien. 

Vi vil gerne have en god dialog med den nye sundhedsminister om, hvordan vi kan få de rigtige rammer til at udvikle kvaliteten i sundhedsvæsenet. I dag er regionerne underlagt et styringsregime, som betyder, at vi i høj grad er tvunget til at styre efter kvantitet frem for kvalitet. Det skyldes det afregningssystem med DRG-taksterne, som er mellem staten og regionerne.

DRG-systemet har været et godt styringsredskab på en række områder i regionernes første leveår, hvor det har medvirket til, at regionerne har kunnet nedbringe ventelisterne. Men skal vi frem over sikre, at vi i sundhedsvæsenet fokuserer på at få udviklet kvaliteten frem for blot enøjet at producere der ud ad, så skal økonomien mellem regioner og stat skrues sammen på en anden måde.

Fokus på rehabilitering på tværs
Ud over at forbedre effekten af behandlingen, så ønsker vi i regionerne, at den nye sundhedsminister vil være med til at skabe rammerne for en bedre sammenhæng for patienten både i behandlingen og rehabilitering. Her er det ikke kun økonomiske modeller, som skal ændres, men også med fokus på at sikre borgerne bedst muligt i overgangene mellem almen praksis, sygehusene og kommunerne.

Et af vores ønsker til den kommende sundhedsminister er at få en bekendtgørelse i forhold til rehabilitering, som går på tværs af lovgivningen. I dag henholder regionerne sig til sundhedsloven, når det gælder rehabilitering af patienterne, mens kommunerne henholder sig til serviceloven. Det betyder, at sundhedsfaglige anbefalinger til rehabilitering efter behandling på sygehuset trumfes af kommunernes ret til selv at fastsætte deres eget kommunale serviceniveau. Det kan betyde, at patienterne ikke altid får den nødvendige rehabilitering, når de har forladt sygehusene.

Lovgivningen bør gennemgås 
Et andet sted, hvor der skal skabes bedre sammenhæng i behandlingen, er for de psykiatriske patienter. Det gælder både for det stigende antal børn og voksne, som henvises til psykiatrien. Her handler det også om at få gennemgået lovgivningen og sikret, det er patienten og ikke systemerne, der er centrum.

Derfor er der brug for en national handleplan for psykiatrien, så vi kan få den planlægning, som er nødvendig, hvis psykiatrien skal løftes.

Innovation og fornyelse skal også være med til at forbedre kvaliteten og udnyttelsen af ressourcerne i sundhedsvæsenet. Derfor ønsker regionerne at få løsnet nogle af de bånd, som hæmmer innovationen i dag. F.eks. i forbindelse med de kommende sygehusbyggerier. Netop sygehusbyggerierne glæder regionerne sig til at komme i gang med, da sygehusbyggerierne skal være en hjørnesten i fremtidens kvalitetsarbejde i sundhedsvæsenet.

Forrige artikel Frivillige – fryns eller forringelse? Næste artikel Glem nu ikke debatten om brugerbetaling
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.