Gigtforeningen: Det er uansvarligt, at 76.000 danskere mister deres lægehenviste fysioterapi

Mere end 76.000 danskere med alvorlige sygdomme som leddegigt, Parkinson og sclerose mister deres lægehenviste fysioterapi i december. Ikke fordi lægen vurderer, at træningen ikke længere er nødvendig, men fordi den økonomiske ramme er brugt op. Det er urimeligt og uansvarligt, skriver Mette Bryde Lind.

Et medlem kontaktede os forleden. Hun var ked af det og vred, fordi hendes vederlagsfri fysioterapi stopper resten af året. Hun har selv oplevet på egen krop ikke at kunne gå. Men med træning hos sin fysioterapeut kan hun nu det igen.

Hun er blot en af de mange, der kontakter os i øjeblikket. Fælles for dem er, at de er ulykkelige, frustrerede og føler sig uretfærdigt behandlet, fordi det er slut med deres vederlagsfri fysioterapi resten af 2022.

Holder smerter og funktionstab i ave
Fysioterapien er mange gigtramtes medicin mod konsekvenserne af en invaliderende sygdom, der nedbryder leddene. Mange går derfor til deres fysioterapeut et par gange om ugen, så de kan holde smerter og funktionstab i ave.

Alle 76.000 danskere på ordningen er tilmed henvist til behandlingen af deres egen læge, fordi den fysioterapeutiske indsats ifølge Sundhedsstyrelsen kan forbedre, vedligeholde eller forhale forringelse af patienternes funktioner.

Vi har i Gigtforeningen ikke tidligere oplevet, at behandlingen stopper for alle patienter grundet et økonomisk loft. Det må altid bero på en faglig vurdering og ikke alene på baggrund af et økonomisk hensyn. Det er uansvarligt og kan få langvarige og sundhedsskadelige konsekvenser for nogle af patienterne. Det er et eksperiment med helbredet hos borgere, der lider af en alvorlig sygdom.

Uansvarlig og kortsigtet spareøvelse skaber ulighed
Vederlagsfri fysioterapi efter lægehenvisning er en patientrettighed efter Sundhedsloven. Men lige her er det åbenbart kun en patientrettighed, når der er penge i kassen. Fysioterapi skal have samme status som andre patientrettigheder. Vi accepterer jo heller ikke, at den lægeordinerede medicin stopper, eller at sygehusene lukker sidst på året, fordi den økonomiske ramme er brugt.

Det er en urimelig forskelsbehandling, der tilmed rammer socialt skævt. Mange af de berørte får tilbud om at fortsætte måneden ud mod egenbetaling. Men hvis du er førtidspensionist, kan en ekstraudgift på op til 1.000 kroner i julemåneden og med galopperende inflation virkelig mærkes.

Det er ikke kun uansvarligt og urimeligt. Det er også økonomisk kortsigtet. Måske kan opbremsningen sikre, at budgettet holdes i år. Men hvis flere både skal være længere på arbejdsmarkedet og være mere selvhjulpne som pensionister, er en tidlig og forebyggende indsats fuldstændig afgørende.

Derfor er pengene til vederlagsfri fysioterapi godt givet ud, både når det gælder den enkelte patients livskvalitet, evnen til at klare sig selv og muligheden for at bevare en i forvejen skrøbelig tilknytning til arbejdsmarkedet.

Det kalder på politisk handling. Nu. Sundhedsministeren, Kommunernes Landsforening og Danske Fysioterapeuter må sætte sig sammen for at finde løsninger på både den korte og lange bane, så de berørte borgere med alvorlige sygdomme igen kan få den behandling, de både har brug for og krav på.

{{toplink}}

Forrige artikel 32 aktører i åbent brev: Bevar Aids-Fondets Checkpoint-klinikker 32 aktører i åbent brev: Bevar Aids-Fondets Checkpoint-klinikker Næste artikel Danske Patienter: Det kan få alvorlige konsekvenser, at patienter bliver gidsler i strid om økonomi Danske Patienter: Det kan få alvorlige konsekvenser, at patienter bliver gidsler i strid om økonomi
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.