Genlæs debat om sundhedsdata

DEBAT: Et debatpanel har i den seneste måned sat fokus på mulighederne i sundhedsdata og de dilemmaer, som følger i kølvandet på dem. Læs eller genlæs alle indlæggene her.

Sundhedsministeren og Folketingets partier har taget fat på en af årets mest kildne opgaver: at få overblik over brugen af sundhedsdata og blive enige om, hvorvidt man skal stramme reglerne for adgangen til sundhedsdata. 

Altinget har benyttet lejligheden til at spørge et hold af debattører: Er der styr på indsamlingen og brugen af sundhedsdata i Danmark? 

Hvor meget skal indsamles? Hvordan skal data anonymiseres ved deling? I hvilket omfang må forskere, myndigheder og industri få adgang til data? Og sidst, men ikke mindst, i hvilket omfang skal danskerne spørges, før data indsamles og bruges? 

Læs eller genlæs alle indlæg her.

Råd: Borgernes data skal behandles efter loven

DEBAT: Rådet for Digital Sikkerhed går ind for, at den enkelte borger får ejerskab til egne sundhedsdata, skriver bestyrelsesmedlem Ole Kjeldsen.

Bragt 12. januar. Læs indlægget her.

Lægeforening: Forskermaskiner er vejen frem

DEBAT: Det er ofte svært at kombinere stærk forskning med en effektiv beskyttelse af patienternes helbredsforhold. De såkaldte forskermaskiner kan dog være en løsning på problematikken. Det skriver Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen.

Bragt 12. januar. Læs indlægget her.

LIF: Hold sporet

DEBAT: Danske sundhedsdata rummer unikke muligheder for at forbedre udviklingen og anvendelsen af nye lægemidler, men det er vigtigt at holde sig på sporet. Det mener Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen.

Bragt 12. januar. Læs indlægget her.

DF: Lav en bedre sikring af sundhedsdata

DEBAT: Der er utrolig mange, der ønsker at bruge vores oplysninger, men vi skal sikre, at borgerne kan have tillid til, at ens informationer ikke bliver misbrugt. Det skriver Liselotte Blixt (DF), sundhedsordfører.

Bragt 12. januar. Læs indlægget her.

V: Den teknologiske udvikling kommer patienten til gode

DEBAT: Ny teknologi skal bruges dér, hvor det giver mening, hvis vores sundhedsdata skal fremtidssikres, mener Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.

Bragt 19. januar. Læs indlægget her.

Sundhedsdekan: Registrering redder liv

DEBAT: Lovgivningen skal både sikre borgernes krav på fortrolighed og forskernes adgang til de sundhedsmæssige data-gevinster, skriver AU’s sundhedsdekan, Allan Flyvberg. Han pointerer, at vi sparer menneskeliv ved at være verdens mest gennemregistrerede folk.

Bragt 19. januar. Læs indlægget her.

S: Sundhedsdata handler om tillid

DEBAT: Personfølsomme oplysninger skal naturligvis beskyttes, men det vil være skørt at lade viden fra anonyme data gå til spilde, skriver sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S). Borgerne stoler på systemet, og det skal de fortsat kunne, mener han.

Bragt 19. januar. Læs indlægget her.

Lektor: Patientdata flyder for frit til forskere

DEBAT: Forskere tager ikke tilstrækkeligt ansvar for den patientdata, de bruger i deres arbejde, og det er en glidebane, der skal stoppes, skriver SDU-lektor Kent Kristensen. Han efterlyser reelle regler på området.

Bragt 22. januar. Læs indlægget her.

DF: Se på sundhedsdata med nye øjne

DEBAT: Borgernes sundhedsdata skal beskyttes, men det skal samtidig være muligt for lægen at tilgå nødvendige oplysninger, hvis man ønsker behandling i sundhedsvæsenet. Det handler om at finde den rette balance, skriver Liselott Blixt (DF).

Bragt 26. januar. Læs indlægget her.

Læger: Dataforskning kræver etisk vurdering

DEBAT: Forskningsprojekter, der bruger store mængder sundhedsdata eller andre personfølsomme oplysninger, bør gennemgå en videnskabsetisk vurdering, skriver Andreas Rudkjøbing, formand for Lægeforeningen. 

Bragt 26. januar. Læs indlægget her.

Lif: Globale svar på dilemma om sundhedsdata

DEBAT: Udfordringerne ved brugen af sundhedsdata kan løses, hvis Danmark henter inspiration og kompetencer globalt, skriver Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen (LIF).

Bragt 26. januar. læs indlægget her.

Danske Patienter: Dataindsamling er i patienternes interesse

DEBAT: Oplysninger fra patientforløb er en forudsætning for kvaliteten i det danske sundhedsvæsen. Derfor skal der udvikles retningslinjer, som giver plads til behandling af højeste kvalitet og tryghed i befolkningen, skriver Morten Freil, direktør i Danske Patienter.

Bragt 2. februar. Læs indlægget her.

Råd: Sundhedsdata er mere end økonomiske gevinster

DEBAT: Det er bekymrende, at der er et så ensidigt politisk fokus på det økonomiske potentiale, der ligger gemt i danske sundhedsdata, skriver Ole Kjeldsen, bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed.

Bragt 2. februar. Læs indlægget her.

Sundhedsdekan: Data til gavn for forskning og kvalitetssikring

DEBAT: Danskernes sundhedsdata skal behandles etisk og juridisk forsvarligt. Samtidig skal det være muligt for forskere og behandlere at tilgå de mange data ubureaukratisk og samlet, skriver Allan Flyvbjerg, sundhedsdekan ved Aarhus Universitet.

Bragt 2. februar. Læs indlægget her.

 

Forrige artikel Forsker: Er Danske Regioner bange for faglighed? Forsker: Er Danske Regioner bange for faglighed? Næste artikel Overlæge: Prioriteringen får momentum Overlæge: Prioriteringen får momentum
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.