Fysioterapeuter: Hjælpepersonale skaber tid i lægepraksisser

REPLIK: Hjælpepersonale i form af fysioterapeuter, jordemødre og bioanalytikere kan giver lægerne mere tid til de patienter, der har brug for dem i lægepraksisserne, skriver Tina Lambrecht, formand i Danske Fysioterapeuter.

Af Tina Lambrecht
Formand i Danske Fysioterapeuter

Regionerne har det overordnede ansvar for at sikre, at danskerne har adgang til en praktiserende læge. Det er en enorm opgave.

En ny undersøgelse fra PLO viser, at syv ud af ti praktiserende læger nu har lukket for flere patienter. For blot tre år siden var det blot fire ud af ti. Desværre er mange praktiserende læger på vej på pension, så problemet bliver kun større de kommende år.

Derfor er det positivt, at Per Larsen (K), foreslår at de praktiserende læger skal have en større tilskyndelse til at ansætte hjælpepersonale i form af fysioterapeuter, sygeplejersker, bioanalytikere med videre. 

Hjælpepersonale giver lægerne tid til patienterne
Det er helt oplagt, for vi kan aflaste lægerne og i flere tilfælde løse opgaverne bedre og billigere. For eksempel kan fysioterapeuter udrede og diagnosticere patienter med ondt i bevægeapparatet, bioanalytikerne kan sikre hurtige og korrekte svar på diverse prøver, og jordemødrene kan tale med patienter om prævention, graviditetsforløb med videre.

Det giver alt sammen lægerne plads til at tage sig af de patienter, de er bedst til at håndtere.

Det er afgørende, at de nye regionsråd, som trækker i arbejdstøjet ved årsskiftet, ser på udfordringen med lægemangel som noget af det første.

De praktiserende læger er den primære indgang til sundhedsvæsenet, og den indgang skal være let tilgængelig.

Uanset, hvor man er bosat i landet.

Forrige artikel K-regionskandidat: Vi har brug for læger i Nordjylland K-regionskandidat: Vi har brug for læger i Nordjylland Næste artikel S til regeringen: Er skattelettelser vigtigere end psykiatrien? S til regeringen: Er skattelettelser vigtigere end psykiatrien?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.