Forbud bekæmper ungdomsrygning

DEBAT: Det er ikke nok med plakater og kampagner, hvis man skal stoppe helt unges rygning. Formanden for det nye Vidensråd for Forebyggelse efterspørger politisk mod til forbud.

Morten Grønbæk
Formand, Vidensråd for Forebyggelse. 

For et par uger siden fik Folketinget besøg af 179 børn og unge, der fik lejlighed til at opleve demokratiets højborg på nærmeste hold. De fik hver sin stol i Folketinget, fik lov at tale fra talerstolen og fik lov at komme med forslag til ministrene.

Et af de "provokerende" forslag til sundhedsministeren var at være mere restriktiv i forhold til rygning. De unge så gerne, at rygning blev forbudt på alle offentlige steder.

Dette var faktisk et af de mange forslag, der også lå på Forebyggelseskomissionens forslagspalette. Vi havde i kommissionen overvældende evidens for, at tobak stadig er langt den vigtigste risikofaktor, samt at de af tiltagene, der virker bedst på at undgå rygning, er dem der involverer restriktion og regulering.

Denne nu hedengangne Forebyggelseskomission foreslog således også at øge priserne på tobak. Ikke de sølle 3 kr., som det endte med, men 25 kr. idet vel-gennemførte beregninger fra Finans- og Skatteministeriet viste, at dét niveau ville medføre et dramatisk fald i rygning, en stigning i provenuet og ingen påvirkning af grænsehandelen.

Der kommer nye rygere til
Nu er alle unge jo ikke ens, og det er meget sandsynligt, at det segment af engagerede skoleelever, som besøgte Borgen, ikke ryger. Men i Danmark har vi en stor gruppe af unge, vi kunne også kalde dem børn, der begynder at ryge.

Nye tal fra Health Behaviour in School-aged Children-undersøgelsen fra Statens Institut for Folkesundhed, SDU, viser, at 4% af pigerne og 9% af drengene i 5. klasse har prøvet at ryge. Det betyder, at der hele tiden kommer nye rygere til i netop den gruppe af kommende vælgere, som Folketinget havde besøg af.

Der er mange holdninger til rygning. Èn af dem er at holde fast i retten til, på et informeret grundlag, at slå os selv ihjel. I den ende af skalaen har vi Kim Larsen og Den Gule Tand, der holder fast i at ville leve stærkt og dø ung.

11-årige skal ikke købe smøger
Nogle vil nok være af den observans, at selvfølgelig skal disse agtværdige gamle medborgere da have lov til at ryge sig selv ihjel, hvis de har lyst til det. Men kig ud over Folketinget og bed de af medlemmerne, der synes, det er en god idé at 11-årige danske unge går ned og køber smøger i morgen række en hånd i vejret.

Hvad kan vi gøre ved det? Ja, vi kan netop ikke bare sige til de unge, at "nej, du ser ikke smart ud, når du ryger", eller "fy, fy, skamme" eller sætte plakater på væggen med en skoddet cigaret. Det hjælper jo tilsyneladende ikke. Ikke nok i hvert fald. Det er heller ikke nok at køre en bred haglbyge af forebyggelsesaktiviteter ud i kommuner og skoler.

Noget som vi med sikkerhed ved vil hjælpe, og som vi har gode eksempler på fra lande, der mere selvstændigt tager hånd om problemerne, er, at forbyde unge at købe tobak - og håndhæve forbuddet vel at mærke. Kombineret med at forbyde rygning i det offentlige rum.

Godt gået, unger.

Forrige artikel Større fokus på miljørigtige produkter Næste artikel Loven skal sikre modellers sundhed
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.