Fodterapeuter og Diabetesforeningen: Vi skal uddanne flere fodterapeuter, så vi kan behandle alle diabetikere

Fodterapi er en afgørende del af behandlingen for diabetikere, men allerede nu er der mangel på fodterapeuter flere steder i landet. Derfor bør vi øge optaget på fodterapeutuddannelsen, så ingen skal møde en lukket dør, skriver Lea Stentoft Berling og Claus Richter.

En tredjedel af Danmarks befolkning lever med en eller flere kroniske sygdomme. Forekomsten af kroniske sygdomme er steget de senere år og forventes at stige i fremtiden.

Derfor har Danmark brug for at forebygge kronisk sygdom og samtidig sikre den bedste behandling for de mennesker, der allerede har udviklet kronisk sygdom, eksempelvis diabetes. Det er samtidig vigtigt, at sundhedsvæsenet er gearet til at tage sig af både de akutte og mere langsigtede indsatser, som et liv med diabetes kræver.

Derfor skal der sættes et mål om, at Danmark styrker indsatsen for at opspore, behandle og rehabilitere personer med diabetes bedst muligt.

Mangel på fodterapeuter
Et af de områder, hvor det ser sort ud i forhold forebyggelse og behandling af personer med diabetes i fremtiden er fodterapi. I 2030 vil antallet af danskere med diabetes være stærkt på vej mod en fordobling fra 280.000 i dag til 467.000 i 2030, uden at antallet af fodterapeuter vil være fulgt med. Ventelisterne til fodterapi kan derfor blive uoverskueligt lange, og mennesker med diabetes kan være nødt til at udskyde behandlinger eller være tvunget til at rejse langt for at få en ledig tid.

I dag er der allerede mangel på fodterapeuter flere steder i landet, og i løbet af det kommende årti vil hver tredje fodterapeut være gået på pension. En ny undersøgelse viser, at hver anden klinikejer afviser patienter, fordi de ikke har fodterapeuter nok til at behandle flere. Ventelisterne vokser altså allerede.

Det er et problem, vi er nødt til at gøre noget ved. Regelmæssig fodterapi er en afgørende del af behandlingen for alle, der lever med diabetes, da det er en effektiv forebyggelse af diabetiske fodsår og amputation. Regelmæssig fodterapi nedsætter risikoen for amputation med 50 procent.

Derfor skal mennesker med diabetes aldrig møde en lukket dør, når de søger behandling. Alle skal have ret til den bedste og mest optimale behandling for at forebygge diabetiske fodsår og amputation. Og samfundsøkonomisk er det en no-brainer at øge antallet af fodterapeuter.

Forebyggelse er meget billigere
Diabetiske fodsår og amputationer er nemlig langt billigere at forebygge end at behandle. Det koster samfundet under 1.000 kroner om året at forebygge fodsår og amputationer hos mennesker med diabetes, mens det koster mellem 400-600.000 kroner at behandle et diabetisk fodsår og 1.000.000 kroner for en amputation. Og så er der alt det, man ikke kan sætte kroner og øre på: Tragedien for den enkelte ved at miste et ben eller en fod, forringet livskvalitet og kortere liv.

Et ekspertpanel, der består af blandt andre ledere på fodterapeutuddannelsen, fodterapeuter, overlæger, Danske Regioner og Danske Fodterapeuter, anbefaler at øge optaget på fodterapeutuddannelsen med 50 procent. Og Diabetesforeningen bakker op.

Der er ansøgere nok, idet uddannelsen i gennemsnit afviser omkring halvdelen af kvalificerede ansøgere. Og samtidig viser der sig en anden fordel ved at øge antallet af pladser på fodterapeutuddannelsen: Den fastholder sundhedsprofessionelle i sundhedsvæsenet. En ny undersøgelse foretaget af Danske Fodterapeuter viser, at flere end halvdelen af dem, der tager fodterapeutuddannelsen, har en anden sundhedsfaglig uddannelse i forvejen. Halvdelen af dem ville have forladt sundhedsvæsenet, hvis ikke de var kommet ind på fodterapeutuddannelsen.

Flere danskere går til fodterapeut
Vi må heller ikke glemme, at ventelisterne jo også er udtryk for en positiv tendens: At flere danskere med diabetes går til fodterapeut for at forebygge diabetiske fodsår og amputationer. I 2021 var antallet af behandlede patienter mere end 125.000, og vi forventer, at det tal vil være steget i 2022. 

Vi står altså med et columbusæg, hvor vi med et enkelt greb kan forebygge endnu flere fodsår og amputationer i fremtiden ved at øge antallet af pladser på fodterapeutuddannelsen. Ansøgere er der nok af, og interessen for forebyggelse er stor blandt mennesker med diabetes.

Lad det være en anbefaling at øge optaget til fodterapeutuddannelsen som én af løsningerne på de grundlæggende udfordringer i sundhedsvæsenet, som den demografiske udvikling medfører.

{{toplink}}

Forrige artikel Eksemforening: Sådan får vi ventetiden på behandling af hudsygdomme ned Eksemforening: Sådan får vi ventetiden på behandling af hudsygdomme ned Næste artikel Sex & Samfund vil udvide retten til abort: “En så afgørende beslutning bør ligge alene hos kvinden selv” Sex & Samfund vil udvide retten til abort: “En så afgørende beslutning bør ligge alene hos kvinden selv”
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.