Finanslov 09: God mod gigt

GLÆDE: Gigtforeningen er svært tilfredse med, at indsatsen for sygemeldte på danske arbejdspladser bliver begunstiget ved næste års finanslov.

Gigtforeningen glæder sig over, at et flertal på Christiansborg som et led i Finansloven for 2009 er blevet enige om at iværksætte en bedre indsats over for sygemeldte på danske arbejdspladser. Foreningen, der i flere år netop har slået til lyd for en mere koordineret og aktiv indsats på området, ser det som en sejr.

Man har ofte fra Gigtforeningens side påpeget, at patienter med muskel- og skeletsygdomme oplever betydelige, unødvendige forlængelser af sygefraværet på grund af manglende sammenhæng og koordination mellem sundhedssektoren, social- og beskæftigelsessektoren i Danmark.

Penge til bedre koordinering
Med vedtagelsen af Finansloven for 2009 sætter regeringen penge af til en aftale, der blandt andet skal sikre en bedre koordination og indsats over for sygemeldte. Dette skal foregå ved at sætte tidligt og aktivt ind, når en person bliver sygemeldt, ved en bedre opfølgning og dialog med den sygemeldte under sygefraværet, afklaring og udredning af sygemeldte samt fastholdelse af den sygemeldtes tilknytning til arbejdsmarkedet.

Der nedsættes ligeledes en analysegruppe med deltagelse af KL og regionerne, der skal finde en bedre koordination mellem behandlingsforløbene i sundhedsvæsenet og den kommunale social- og beskæftigelsesmæssige indsats.

Ser frem til nye initiativer
"Helt centralt for Gigtforeningen er det generelle fokus i aftalen på at bevare den sygemeldtes tilknytning til arbejdsmarkedet. Ved muskel- og skeletsygdomme, er det i langt de fleste tilfælde en forudsætning for bevarelse af den enkeltes selvrespekt, identitet og livskvalitet," siger Lene Witte, direktør i Gigtforeningen.

Hun glæder sig samtidig over, at der skal etableres et større forsøg - f.eks. på basis af en hel region - med en tidlig, målrettet og tværfaglig indsats, der kan afklare den enkelte sygemeldtes situation langt hurtigere end i dag. Endelig er hun tilfreds med, at der iværksættes en ny kampagne om at øge forståelsen for sygdomsramtes behov for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Sygefraværsaftalen indebærer nye initiativer for ca. 170 mio. kr. årligt fuldt indfaset. Hertil kommer 240 mio. kr. til forsøget med afklaring og arbejdsfastholdelse, der løber over tre år.

Login