Ergoterapeuter til regeringen: Giv os ydernummer

DEBAT: Hvis kvaliteten af genoptræning skal forbedres, skal læger kunne henvise direkte til en ergoterapeut, skriver Tina Nør Langager, formand for Ergoterapeutforeningen.

Af Tina Nør Langager
Formand for Ergoterapeutforeningen

Regeringen lægger i sin sundhedsreform op til at udvide patientrettighederne til også at gælde for de privatpraktiserende speciallæger, så patienterne også her kan få en hurtig udredning og behandling som på sygehusene.

Det er en ganske fornuftig idé, men tanken skal tænkes helt til ende. For regeringen tager ikke genoptræningen med i overvejelserne. For de fleste behandlinger gælder det, at de kræver efterbehandling og genoptræning.

Hos de privatpraktiserende speciallæger er der imidlertid en stor udfordring i forhold til den ergoterapeutiske genoptræning. Som det er i dag, kan den privatpraktiserende speciallæge eller egen læge ikke henvise patienter til genoptræning hos en ergoterapeut med offentligt tilskud, som man kan til en fysioterapeut eller en psykolog.

Det rammer alle de patienter, der har behov for ergoterapi. Det er derfor vigtigt med hurtigere genoptræning, som gør patienterne i stand til at klare deres hverdagsaktiviteter og deres arbejde langt tidligere. Det er godt både for patienter og for samfundet.

Står i kontrast til regeringens mål
Sundhedsudspillet lægger op til, at speciallægerne skal løse flere opgaver lokalt.

Resultatet er, at de privatpraktiserende læger i dag henviser patienterne til operation på sygehusene i stedet for at operere dem selv. Det står i kontrast til det mål, som regeringen har i forhold til, at flere opgaver kan varetages af de privatpraktiserende speciallæger.

Hvis regeringens intention er, at patienten skal i centrum, er det nødvendigt, at de privatpraktiserende speciallæger og de praktiserende læger får mulighed for også at henvise direkte til ergoterapi, og at ergoterapeuter får et ydernummer, ligesom fysioterapeuter, tandplejere, kiropraktorer og psykologer har det.

De aktuelle problemer med henvisninger til genoptræning kan passende tages med i det regeringsudvalg, som skal se på, hvordan patientrettighederne kan udformes på speciallægeområdet.

-----

Rettelse, 22. februar 2022: En person, som blev opereret i hånden og blev nævnt i debatindlægget, er skrevet ud, efter at personen mente, at indlægget indeholdt faktuelle oplysninger, som ikke var korrekte.

Forrige artikel Offentlige ledere: Nej tak til detailstyring Offentlige ledere: Nej tak til detailstyring Næste artikel DA: Stressede danskere kan sagtens føle sig sunde DA: Stressede danskere kan sagtens føle sig sunde
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.