Podcast: Er der skjulte bivirkninger ved regeringens akutplan?

Hvor meget rust skal der bankes af specialeplanen? Er akutplanens fokus på privathospitaler gift for de offentlige sygehuse? Det er blandt emnerne i vores sundhedspoliske podcast. Vi gransker et kommende lovforslag, der øger statens magt over kommunerne. Lovforslaget indeholder også et historisk nyt krav til sygehusene ligesom de praktiserende læger her får en permanent konkurrent. 

Tegner sundhedsministeriet og medierne et for negativt billede af sundhedsvæsenets tilstand lige nu?

Det er blandt de mange spørgsmål som Mads Koch Hansen, Sidsel Vinge og Jakob Kjellberg svarer på i denne udgave af Altingets Sundhedspolitiske Podcast.

Blandt de andre emner er:

  • Er sundhedsstyrelsen under politisk pres for at lade privathopitaler udføre mere komplicerede behandlinger? 
  • Er samlingen af komplicerede behandlinger drevet for vidt via specialeplanen?
  • Er akutplanen for ensidigt fokuseret på kamp mod ventelisterne?
  • Sådan skubber akutplanen på reformen af sundhedsvæsenet  
  • Lovforslag vil øge kravene til kommunernes sundhedsindsats, men det vil også vil få særskilte konsekvenser for sygehuse almen praksis. 
  • Hvor mange af dagens deltagere ender i sundhedsstrukturkomissionen. 

 

Dagens deltagere siger blandt andet: 

Hvornår ved man om noget virkelig er galt i sundhedsvæsenet?

”Når man har været i dette game et par årtier, så får man et indtryk af, at der hele tiden er noget, som er i det røde felt. Og så bliver det svært at vurdere, om det er mere i det det røde felt, end det plejer at være.” -Sidsel Vinge. 

Skal man sætte kravene til de kommunale sundhedsopgaver, at alle kommuner kan opfylde dem?

”Det bliver en balance. Skal man sætte kravene til kommunerne så lavt, at de ikke har nogen betydning, eller skal man sætte kravene lidt højere og så acceptere at nogle kommuner først kan opfylde dem senere? Der hælder jeg til det sidste.” -Jakob Kjellberg.

Akutplan: Sygehuse får øget ansvar for udskrevne patienter (72-timers behandlingsansvar)

”Det er med til at binde sundhedsvæsenet sammen. Man slipper ikke sit ansvar i det øjeblik patienten er ude af døren. Man bliver nødt til at sikre sig, at næste led i kæden faktisk er klar til at løfte opaven der.” -Mads Koch Hansen

Er det godt at Sundhedsministeren presser på for at privathospitaler kan udføre mere komplicerede behandlinger?

Ministeren har været tvunget til det. Når man på Rigshospitalet til en højtspecialiseret funktion har 13 års ventetid, så er det jo plim skørt. Det giver ingen mening. -Mads Koch Hansen.

Måske er de nye sygehuse og deres afdelinger blevet for store?

”Er det virkelig patientnært og gode forløb, man laver på de meget store centre (sygehuse red.)? Eller kunne man flytte kompetencer ud? Om det så lige skal være privathospitaler, eller praksis-klinikker, eller offentlige friklinikker, eller hvordan man lige organiserer det, det synes jeg, man skal have en åben tilgang til.” -Jakob Kjellberg.

 

Forrige artikel Caspar Eric: Alle tænker på en handicappet krop som mindre værd Caspar Eric: Alle tænker på en handicappet krop som mindre værd Næste artikel Kræftsagen i Aarhus: Hvad er gået galt på et af verdens bedste hospitaler ? Kræftsagen i Aarhus: Hvad er gået galt på et af verdens bedste hospitaler ?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.