E-cigaret-virksomhed: Sundhedsstyrelsen bør anbefale e-cigaretter

Kræftens Bekæmpelse har ret i, at der skal gøres noget ved unges nikotinafhængighed. E-cigaretter vist sig at være dobbelt så effektive som de metoder, der anbefales af Sundhedsstyrelsen i Danmark, skriver Jeanett Andersen. 

Af Jeanett Andersen
Kommunikationsansvarlig, Gejser

I Gejser er der ingen der morer sig over stigningen i antallet af børn og unge, der bliver afhængige af nikotin.

Tværtimod er vi rystede, og derfor vi er helt enige med Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse i, at der skal gøres noget ved det.

{{toplink}}

Der er dog et men. For hvis man tager et kig på undersøgelsen §RØG, som Kræftens Bekæmpelse selv har været med til at lave, kan man se, at ni ud af ti unge brugere af e-cigaretter anvender ulovlige engangs-e-cigaretter (også kaldet puff bars).

Derudover viser Sundhedsstyrelsens data fra samme undersøgelse, at ingen unge under 18 år køber deres nikotinprodukter i specialforretninger som Gejser.

Det er håndhævelsen af de nuværende regler, der halter, for det illegale marked bekymrer sig hverken om højere priser eller smagsforbud, og derfor vil yderligere regulering kun ramme lovlige specialforretninger, som udelukkende lever af og for at hjælpe danske rygere med at stoppe med at ryge.

Husk de voksne rygere

I Danmark er der, ifølge Kræftens Bekæmpelse cirka 600.000 danskere, der ryger dagligt, og ifølge "Danskernes Rygevaner" har hele 75 procent af dem et ønske om at stoppe med at ryge.

En analyse fra Lægeforeningen viser, at det tilsyneladende er en rigtig god ide, hvis man hjælper rygerne med at stoppe med at ryge ved at tilbyde rygestopkurser og gratis rygestopmedicin. For hvis man gør det, kan man reducere andelen af rygerelaterede indlæggelser med 3,8 procent – svarende til cirka 4000 indlæggelser per år.

I England har man taget skridtet videre og har i flere år anbefalet de rygere, som ikke er lykkedes med at stoppe på anden vis, til i stedet at skifte til e-cigaretter for på den måde at kunne reducere antallet af rygerelaterede årlige indlæggelser.

I starten af august blev et nyt britisk studie offentliggjort, hvor det fremgår, at hvis halvdelen af de britiske rygere skifter cigaretterne ud med e-cigaretter, vil man kunne reducere antallet af årlige indlæggelser med 13 procent, hvilket svarer til en årlig besparelse på hele 518 millioner britiske pund (mere end 4,5 milliarder kroner).

{{toplink}}

Faktisk er der flere fordele end blot reduktion af antallet af hospitalsindlæggelser.

Når man stopper med at ryge, kan der også være mange penge at spare på udgifter til medicin. En af de mange fordele ved at stoppe med at ryge er nemlig, at kroppens evne til at optage en lang række lægemidler normaliseres.

Det gælder både når man stopper med at ryge uden hjælpemidler eller skifter til medicinske nikotinprodukter eller e-cigaretter. I mange tilfælde betyder rygeophør altså, at der kan opstå behov for nedjustering af medicindosis, hvilket i sidste ende kan føre til færre udgifter til medicin.

I England har man estimeret, at dosisreduktion i forbindelse med rygestop alene på udgifter til psykofarmaka vil kunne spare det britiske sundhedsvæsen for 40 millioner britiske pund årligt (cirka 348 millioner kroner).

E-cigaretter skal anbefales af Sundhedsstyrelsen

Ved at anbefale rygerne at skifte til e-cigaretter, vil man kunne reducere antallet af rygerelaterede indlæggelser endnu mere, end hvis man udelukkende tilbyder rygestopkurser og gratis rygestopmedicin.

E-cigaretter kan hjælpe rygerne til at stoppe med at ryge, og faktisk har e-cigaretter vist sig at være dobbelt så effektive som de metoder, der anbefales af Sundhedsstyrelsen i Danmark.

For få måneder siden ændrede Sundhedsstyrelsen anbefalingerne for rygestopmedicin, så medicinen nu også anbefales til såkaldt ”off-label” brug i forbindelse med behandling af nikotinafhængighed, hvilket produkterne slet ikke er godkendt til.

Derfor vil vi gerne opfordre Sundhedsstyrelsen til også at anbefale e-cigaretter til brug i forbindelse med både rygestop og nikotinafhængighed, selvom produkterne ikke i medicinsk forstand er godkendt til det.

88 procent af Gejser’s kunder er tidligere rygere, som er stoppet med at ryge ved hjælp af de produkter, vi sælger.

Alle vores kunder er over 18 år, og hele 72 procent af dem er ældre end 36 år.

Vi gør en forskel, og derfor vil vi kraftigt appellere til Kræftens Bekæmpelse (med flere) om ikke at glemme alle de voksne, som ryger, og som ikke er lykkedes med at stoppe med at ryge ved hjælp af de metoder, som I anbefaler. 

{{toplink}}

Forrige artikel Nikotinbranchen til Kræftens Bekæmpelse: I forholder jer ikke til fakta Nikotinbranchen til Kræftens Bekæmpelse: I forholder jer ikke til fakta Næste artikel Den medicinske cannabisindustri: Hvor skal patienterne gå hen, hvis Pusher Street lukker? Den medicinske cannabisindustri: Hvor skal patienterne gå hen, hvis Pusher Street lukker?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.