DL: Lægesekretærer kan gøre sygehuse mere produktive

DEBAT: Spørg de ansatte, hvad de mener. Det giver større produktivitet, for de ved, hvor det kniber, og hvor mulighederne er, skriver Soile Friis, formand for Danske Lægesekretærer.

Af Soile Friis
Formand for Danske Lægesekretærer

Mange læger bruger meget tid på at finde den rigtige procedurekode, når de dikterer en journal. Hvorfor ikke lade en lægesekretær klare det?

Lægerne er irriterede over at spilde tiden, og de mener ikke, det er deres arbejde. Den dygtige lægesekretær kan fint klare det.

Sådan er der mange veje til, at hospitalerne kunne komme til at fungere mere effektivt. Ingen af dem er nævnt i den nye rapport fra Produktivitetskommissionen. Men mange af idéerne vil faktisk have stor virkning.

Hvis hospitalerne øger produktiviteten, så kan flere behandles for de samme penge. Ventelisterne skrumper. Det vil være til glæde for patienter, personale og hele samfundet. 

Det kan vi klare
For at sikre kvaliteten af kodning, så indfør en certificering af lægesekretærer i korrekt registrering. Lægen siger teksten, og lægesekretæren finder koden.

Det kræver viden og uddannelse at kunne arbejde selvstændigt med sådan en opgave. Send lægesekretærerne afsted. De gider det. De er også gode til det.

Her kommer flere eksempler på veje til at øge produktiviteten. Lad lægesekretærerne klare for eksempel:

  • Indberetning til databaser.
  • Vagtplanlægning.
  • Standardtekster i journaler.
  • Indhente oplysninger fra patienten via samtale, spørgeskema og på andre måder, inden han eller hun skal til undersøgelse eller behandling.

Lad sekretærer visitere
Håndtering af henvisninger af patienter fra praktiserende læger kan også gøres mere effektiv. Nogle steder visiterer sekretærerne i de tilfælde, hvor det er oplagt, hvad der skal ske. Den ordning kan udvides.

Lægesekretærer vil kunne visitere flere patienter. Det kræver en grundig viden om diagnoser, og hvad der skal lægges mærke til. Det vil lægesekretærer kunne påtage sig. Vi kan, og vi gider.

Det er muligt at gå endnu videre. Lægerne bruger i dag utrolig lang tid på såkaldt DCCG-registrering af cancerpatienter. Det kan lægesekretærerne også tage sig af.

Det vil aflaste lægerne. Måske kan vi i hvert fald løse en del af opgaven. Med kreativitet kan vi lette administrationen.

Regler hindrer intet
Produktivitetskommissionen har meget fokus på, om overenskomster og arbejdstidsregler bremser effektiviteten. Det er der ingen grund til at frygte. Produktiviteten på sygehusene er steget gevaldigt de seneste år. Det har ingen faglige bestemmelser hindret.

Til gengæld findes der masser af andre muligheder for at gøre sygehusene mere effektive. For eksempel ved at inddrage medarbejderne.

Spørg de ansatte, hvad de mener, giver større produktivitet. De er tæt på processerne. De ved, hvor det kniber, og hvor mulighederne er.

Kommissionen siger, at produktiviteten kan øges ved at styrke tilliden til medarbejderne og satse endnu mere på trivsel og motivation. Det lyder sympatisk.

Tillid til medarbejdere og ledere er udgangspunktet for at stille krav til hinanden, så vi kan løse opgaverne målrettet. God trivsel og godt arbejdsmiljø understøtter i høj grad tillid og motivation.

Forrige artikel Sundhedsdata kan komme alle til gode Næste artikel Manglende viden om demens er en trussel mod patientsikkerheden Manglende viden om demens er en trussel mod patientsikkerheden
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.