Dekan: Optag flere på medicinstudiet i Aalborg

DEBAT: I Nordjylland har man problemer med at skaffe praktiserende læger til yderområderne. Vil man problemet til livs, bliver man nødt til at optage flere på lægeuddannelsen i Aalborg, skriver Egon Toft, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.

Af Egon Toft
Dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet

I sidste uge blev første spadestik taget til det nye Aalborg Universitetshospital. Det nye universitetshospital skal stå færdigt i 2019-2020. 135.000 m2 med moderne faciliteter, hvor patientbehandling vil foregå i et integreret forsknings- og uddannelsesmiljø.

Men hvad betyder de moderne rammer og den store investering, hvis ikke vi sikrer, at der er nok læger til at stå for patientbehandlingen og drive den forskning og uddannelse, der skal sikre bedre sundhed i regionen og i samfundet generelt?
 
Som det ser ud nu, er det svært at rekruttere praktiserende læger til almen praksis i regionens yderområder. Som det seneste symptom ser vi, at Falck Healthcare i dag driver to regionsklinikker i Thy, fordi det ikke har været muligt at rekruttere læger til overtagelsen af de to klinikker.

Denne tendens gælder ikke blot Nordjylland, andre regioner har også problemer med lægemangel. I dag optager vi 50 medicinstuderende på lægeuddannelsen om året på Aalborg Universitet. Den nordjyske befolkning udgør en andel, der repræsentativt svarer til, der skulle optages 160 studerende årligt.

Øget optag på medicinuddannelsen
Det er sagt før - og jeg gentager det her: Skal vi have flere læger til regionen, må vi optage flere på lægeuddannelsen og skabe de gode karrieremuligheder.

Her i Nordjylland har vi mulighed for begge dele. Og om seks år kan vi endda tilbyde helt nye rammer og faciliteter for udøvelse af både patientbehandling og forskning.

I løbet af de seks år, som medicinstudiet tager, vil et udsnit af de studerende vælge at stifte familie og slå rødder i regionen. Det giver en større sandsynlighed for, at vi kan sikre læger til i regionen i fremtiden.

Et optag på 50 medicinstuderende om året på Aalborg Universitet kan sagtens fordobles, når vi har knap 600.000 indbyggere i regionen. Vi har plads til flere studerende på det nye universitetshospital, og jeg håber, at uddannelsesministeren vil øge optaget af medicinstuderende på Aalborg Universitet med 50 studerende årligt allerede nu.

Nu har vi taget første spadestik til byggeriet af det nye universitetshospital - næste spadestik skal være til flere læger i Nordjylland. Vi skal vel ikke have en regional ulighed i sundheden?

Forrige artikel Nye teknologier kan beskytte privatlivets fred Næste artikel Ældre Sagen: Al for lang ventetid på genoptræning Ældre Sagen: Al for lang ventetid på genoptræning
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.