Danskernes tre ekstra leveår i fare

LEVETID: Hvis VK skrotter forslag om forbud og afgift på tobak og alkohol, får vi ikke tre ekstra leveår, mener Forebyggelseskommissionen.

Det bliver meget svært.

Det er konklusionen fra Forebyggelseskommissionen på spørgsmålet om, hvordan regeringen når målsætningen om tre ekstra leveår til danskerne i løbet af et årti, hvis regeringen ikke benytter sig af samtlige 52 anbefalinger fra kommissionen.

Regeringen og Dansk Folkeparti har allerede slået fast, at de på ryge- og alkohol-området ikke vil være med til at indføre forbud og øge afgifter i det omfang, kommissionen foreslår.

Effektive tiltag i farezonen
Og så bliver det svært, siger formanden for Forebyggelseskommissionen.

"Netop disse forslag batter aller mest i forhold til at øge danskernes levealder. Hvis politikerne skal nå målet om tre ekstra leveår, må de erstatte de droppede forslag med andre - ud over dem vi har foreslået," slår Mette Wier fast.

Altinget.dk spurgte de øvrige kommissionsmedlemmer, der også deltog på  pressemødet, hvilke tiltag regeringen kunne erstatte forbud og afgiftsforhøjelserne med.

Efter 10 sekunders tavshed tog kommissionsmedlem, direktør Palle Ørbæk,  Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø ordet:

"Det er fordi, der ikke er andre tiltag, som virker."

Mette Wier glattede denne bemærkning ud ved at sige:

"Vi har kun foreslået tiltag, vi har evidens for virker. Der kan jo være tiltag, som virker, men som endnu ikke er dokumenterede. Men politikerne får brug for al deres kreativitet, hvis de vil nå målene uden alle vores forslag," siger Mette Wier. 

Upopulære indslag skal modnes
Selv om regeringen og DF afviser en række centrale forslag (se linkboks), fastholder Mette Wier, at gjort det rigtige ved ikke på forhånd at afpasse anbefalingerne efter de politiske realiteter.

"Det er politikernes privilegium at mene noget andet end os eksperter. Jeg har i dag haft møde med sundhedsministeren, og han ser meget positivt på de fleste af vores anbefalinger. Jeg tror, mange af vores anbefalinger relativt hurtigt bliver indført," siger Mette Wier. Hun tror, at selv de afviste forslag ad åre vil blive indført.

"De skal nok modnes i offentligheden, og vil på sigt blive vedtaget," siger Mette Wier.

,

Forrige artikel Ung socialdemokrat får ønskepost - igen Næste artikel DF: Hvem siger, Danskerne skal leve tre år længere
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.