Rektorer vil forbyde alkohol på studieture

Rektorerne i Danske Gymnasier har vedtaget en ny alkoholpolitik, som opfordrer gymnasierne til at afholde studieture uden alkohol. Ikke nogen god ide, siger eleverne.

Gymnasieelever skal ikke bruge studieture på at drikke pilsner i Prag eller ouzo i Athen.

Det mener Danske Gymnasier, som tirsdag offentliggør en ny alkoholpolitik.

Den anbefaler alle gymnasier at lade alkohol blive hjemme fra studieture.

”Man tager på studieture som led i undervisningen og for at lære. Og der mener vi sådan set ikke, alkohol hører hjemme,” siger formanden for Danske Gymnasier, Henrik Nevers.

Men hvorfor ikke lade eleverne åbne en øl til aftensmaden eksempelvis?

”Man må bare sige, at det har vist sig svært at styre i praksis. Vores erfaring er, at det hurtigt bliver enten eller. Mellemvejen, hvor man nyder et glas vin eller et par øl, kan være svær at styre i praksis. Det viser vores erfaring,” siger rektorformanden.

I den nye alkoholpolitik opfordrer Danske Gymnasier samtidig sine institutioner til at lave deres egne politikker ”med fokus på kontrolleret alkoholudskænkning”.

Det handler ifølge Henrik Nevers primært om at se bort fra stærk spiritus på skolerne.

Uenige elever

Hos eleverne i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning deler forkvinden, Alma Tynell, ikke rektorernes syn på alkohol og studieture.

Hun medgiver, at alkohol i dag fylder ”noget” på studieturene, men det er forkert helt at fjerne det, mener hun.

”Vi synes, det er fint, hvis man gerne vil drikke nogle øl. For nogle tager det måske overhånd, og der skal man selvfølgelig arbejde med aftaler og rammer for, hvordan man drikker. Men det er ikke som sådan et problem, at alkohol indtages på studieture,” siger Alma Tynell.

Hun fremhæver samtidig det forhold, at studieturene som regel først ligger sent i 2.g.:

”Det er ikke de helt grønne 1.g’ere, som tager afsted. Mange vil være fyldt 18 år og vil sagtens kunne træffe deres egne, ansvarlige beslutninger.”

”Men man skal selvfølgelig have klare og tydelige dialoger og aftaler om eksempelvis mødetider og at man ikke har tømmermænd etc.,” siger Alma Tynell.

Anbefaler ikke totalforbud

Danske Gymnasier har tidligere luftet tanken om et egentlig forbud mod alkohol på gymnasierne.

Henrik Nevers fastslår, at det ikke aktuelt er foreningens politik.

Han fremhæver dog, at Danske Gymnasier er en del af initiativet Drukfri Ungdom, som går ind for en 18-årsgrænse for salg af al alkohol.

”Det er godt at være med der og sætte en dæmper på unges adgang til alkohol. Men det er ikke vores politik med et forbud på ungdomsuddannelserne. Vi mener sådan set godt, vi kan arbejde med det selv ved eksempelvis at fastsætte alkoholpolitikker,” siger Henrik Nevers.

Mandag præsenterede Sundhedsstyrelsen en ”opdateret og skærpet” udmelding om alkoholindtag.

Her lyder nu en decideret anbefaling om, at børn og unge under 18 år frarådes at drikke alkohol. Læs mere her.

Forrige artikel Vidner skal afhøres igen om minksagen Vidner skal afhøres igen om minksagen Næste artikel Efter nye anbefalinger: Støttepartier presser igen Heunicke - vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol Efter nye anbefalinger: Støttepartier presser igen Heunicke - vil hæve aldersgrænsen for køb af alkohol
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.