Dansk Erhverv: Sundhedsvæsenet er et fælles ansvar

DEBAT: Det er udtryk for en snæver tankegang, når de private ikke er med til at finde løsninger på det nære og sammenhængende sundhedsvæsen samt lægedækningen i Danmark, skriver Katrina Feilberg fra Dansk Erhverv.

Af Katrina Feilberg
Sundhedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv

Hvorfor inviterer det offentlige ikke de private erhvervsorganisationer ind, når der skal tænkes nye løsninger på udfordringer i vores sundhedsvæsen? Hver dag oplever de private sundhedsvirksomheder også den manglende sammenhæng i sundhedsvæsenet. Et lille eksempel er overførsel til og adgang til data til sundhedsjournalen på sundhed.dk.

Dansk Erhverv ser det som en fælles opgave for private og offentlige aktører at finde svar på udfordringerne i vores sundhedsvæsen.

Nedsættelse af to udvalg
Inden for en uge har de tre offentlige sundhedsmyndigheder (staten, Danske Regioner og KL) nedsat to udvalg på sundhedsområdet med tilhørende kommissorium. Det ene skal komme med forslag til styrkelsen af samarbejdet mellem mellem sygehuse, kommunernes sundhedstilbud og tilbud i praksissektoren på særligt udvalgte patientgrupper, herunder ældre medicinske patienter, kronikere og patienter med psykiske lidelser.

Det andet udvalg skal belyse, hvordan man får løst lægemanglen i udkantsområderne.

Kendetegnet ved begge udvalg er, at de kun inkluderer en meget snæver kreds - ja, faktisk kun dem selv – i det første udvalg (Danske Regioner, KL og staten), og i lægedækningsudvalget får Lægeforeningen lov til at være med.

Er det så et problem? Ja, mener vi hos Dansk Erhverv. I dag indgår private i opgaveløsningen mange steder i sundhedsvæsenet. Privathospitaler spiller en større rolle. Kommunernes sundhedstilbud på for eksempel genoptræning udbydes til private aktører i flere kommuner og i 2013 åbnede lovningen også for, at lægepraksis kunne udbydes, hvilket flere regioner benytter sig af i dag. Og når det drejer sig om plejeområdet og de ældre medicinske patienter, leverer private også med stor tilfredshed for borgere.

Lad os samarbejde
Regeringen har i sit regeringsgrundlag proklameret, at man gerne vil samarbejde mere med private og konkurrenceudsætte flere opgaver. Dette står også i den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner. Derfor kan det undre, at regeringen, KL og Danske Regioner vælger at lukke sig om sig selv, når det handler om udviklingen af essentielle områder af vores sundhedsvæsen.

Dansk Erhverv foreslår i stedet: Lad os forny og udvikle et sammenhængende sundhedsvæsen i fællesskab til gavn for patienterne. En tættere inddragelse af private aktører kan frigøre et udviklings- og innovationspotentiale, samtidig med at øget konkurrence om opgaverne kan sikre økonomiske gevinster.

Forrige artikel Tandplejerne: Vi skal med i kampen mod underernæring Tandplejerne: Vi skal med i kampen mod underernæring Næste artikel Professor: Bekæmpelse af social ulighed i sundhed kræver mere politisk mod Professor: Bekæmpelse af social ulighed i sundhed kræver mere politisk mod
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.