Danmark skal ligge forrest i sundhedsforskning

DEBAT: Som et lille land bør vi kæmpe for at bevare vores styrkeposition på forskningsområdet – ikke mindst inden for områder som velfærd og sundhed. Det skriver Mette-Marie Harild, direktør i Medtronic North-East Europe. 

Af Mette-Marie Harild
Direktør i Medtronic North-East Europe

At være i front med et forskningsmiljø i verdensklasse er ikke noget, der kommer af sig selv. Der skal investeringer og samarbejde til. Andre lande er stærke i konkurrencen om at være i front, og Danmark har brug for at supplere egne midler med midler og kompetencer udefra.

Selvom vi er dygtige i Danmark, skal vi også gøre os attraktive for udenlandske investorer. Det skal der til, hvis de politiske drømme skal gøres til virkelighed. Det handler om kvalitet, vækst og jobskabelse på sundheds- og velfærdsområdet.

I det internationale landskab anses Danmark for at være en vigtig partner, når det gælder levering af kliniske data og udvikling af nye produkter. Indtil nu er Danmark blevet anset for at være en seriøs og kompetent samarbejdspartner, men der er en risiko for, at fokus drejes i den forkerte retning blandt andet på grund af den aktuelle debat om forskningsmidler.  At tabe anseelse internationalt er ikke på nogen måde til fordel for patienterne, som i sidste ende bliver ramt af dette og ikke får del i nye og innovative behandlinger.

Fælles ansvar
Det er ærgerligt, hvis negativ mediefokus på forskningssamarbejder mellem industri og det offentlige sundhedsvæsen spænder ben for et velfungerende og nødvendigt samarbejde. Alle os, der arbejder inden for sundhedssektoren, har et fælles ansvar for at ændre på den negative opfattelse.

I dag er der allerede transparente modeller for de forskningsmidler, industrien bidrager med, og vi skal fremadrettet værne om disse principper, samtidig med at vi sikrer forståelsen for nødvendigheden af dette samarbejde i offentligheden.

Vi kan ikke undvære forskningssamarbejdet.

I årtier er det netop samspillet mellem det offentlige sundhedsvæsen og virksomheder, der har ført til udvikling af banebrydende innovative produkter, der kan forlænge liv, lindre smerte og gøre livet lettere for akutte såvel som kroniske patienter.

Vi kommer ikke uden om, at det i sidste ende er viljen til at indgå i stærke samarbejdsrelationer mellem industrien og sundhedsvæsenet, der gør en forskel, når det kommer til at skabe et forskningsmiljø i verdensklasse.

Lad os undgå kløfter mellem det private og offentlige - og i stedet søge den perfekte symbiose!

Forrige artikel Velfærdsteknologi på den nordiske dagsorden Velfærdsteknologi på den nordiske dagsorden Næste artikel Derfor skal fødeafdelingerne have flere penge Derfor skal fødeafdelingerne have flere penge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.