Carl Valentin: Vi bør revolutionere vores tilgang til psykisk sygdom

KOMMENTAR: Vi er kommet et lille skridt i den rigtige retning mod gratis psykologhjælp - og det er der en god grund til, skriver Carl Valentin

Endelig er det lykkes at få indført gratis psykologhjælp i hele Danmark. Initiativet er sikret af SF i satspuljeforhandlingerne og kommer til at gælde for lægehenviste unge mellem 18 og 20 år. Det er vigtigt, for undersøgelser viser, at særligt unge rammes af psykiske lidelser, og som ung kan det være svært at få råd til den hjælp, man har brug for.

Men forslaget er blot et skridt på vejen. Vi er nemlig en bevægelse, der har kæmpet for gratis psykologhjælp i snart fem år, og siden vi startede kampen, har 25 kommuner indført vores krav i en eller anden form. Og det er der en grund til.

Først og fremmest møder idéen stor folkelig opbakning. Stort set alle har en ven eller et familiemedlem, der har været ramt af psykiske problemer – eller også har de selv.

Samtidig er der ikke ret mange andre end hardcore ideologiske liberalister, der kan se retfærdigheden i, at psykologhjælp er så dyrt, at man skal dobbeltstraffes, når man bliver syg, ved både at skulle kæmpe med sygdommen og sin økonomi.

Endvidere viser et stort forskningsprojekt fra England, at investeringer i gratis psykologhjælp kan mindske sygemeldinger, overførselsindkomster og indlæggelser så meget, at forslaget er 100 procent selvfinansierende

Ja, faktisk har jeg endnu til gode at høre ét eneste godt argument for, hvorfor brugerbetaling på psykologhjælp er en fantastisk en idé, og det er min klare oplevelse, at modstanderne af forslaget ikke er i stand til at levere et bare nogenlunde sammenhængende argument for deres synspunkt.

Mit indlæg her er derfor et opråb til de politikere, der endnu ikke har indset, at psykiske lidelser er et samfundsproblem, der skal løses i fællesskab. Det er et opråb til dem, der i årevis har haft indflydelse i deres kommune, region eller på Christiansborg uden at ligestille fysiske og psykiske sygdomme.

Kom ind i kampen! Synet på psykiske lidelser som et individuelt problem, eller som noget, der af en eller anden årsag ikke fortjener fri behandling, som fysiske sygdomme gør, hører fortiden til. Vi kan alle blive ramt, og det er ikke vores egen skyld. Det har befolkningen indset.

Uligheden i adgang til hjælp, de mange selvmord, al den lidelse og al den fortvivlelse blandt mennesker, er virkelig, og så længe vi ikke løser problemet sammen, så vil det fortsætte.

Man kan spørge sig selv om, hvordan vi er nået til et sted, hvor så mange rammes af psykiske lidelser. Jeg tror, stigende præstationspres, individualisering og konkurrencementalitet er en del af forklaringen, men uagtet hvordan man mener, at problemerne er opstået, er det vores opgave som samfund at løse de udfordringer, det fører med sig.

Eksempelvis ser vi, at antallet af danskere, der sendes på førtidspension på grund af angst, er stødt stigende. I 2016 kom antallet af nye tildelinger af førtidspension med baggrund i en angstlidelse for første gang over 1.000. Ikke bare har det enorme menneskelige konsekvenser - de nye tilkendelser af førtidspensioner på grund af angst kostede alene sidste år samfundet 3,4 milliarder kroner i produktionstab – en stigning på 910 millioner kroner i forhold til 2013.

Nu er det egentlig ikke pengene, men de menneskelige konsekvenser, jeg går mest op i, men med de her tal må selv en konkurrencestatselskende, pengefikseret politiker da kunne se, at det er fuldstændig absurd, at vi ikke handler. Angst er en de mest velundersøgte lidelser, når det kommer til spørgsmålet om, hvilken behandling der virker. Og det gør psykologbehandling. Hvorfor sætter vi ikke ind?

Lad os lave en lille revolution i vores sundhedssystem til gavn for os alle. Lad os udvide adgangen til gratis psykologhjælp, så det ikke kun er de yngste samfundsborgere, der har adgang til tilbuddet, men alle de mennesker, der har behov.

----------

Carl Valentin studerer samfundsfag og retorik på Københavns Universitet. Han er folketingskandidat for SF på Fyn og betegner sig selv som en debatlysten socialist. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Kenneth Thue: Sådan kan Regionsrådsvalget ende Kenneth Thue: Sådan kan Regionsrådsvalget ende Næste artikel Harun Demirtas: Den kommunale sygepleje kan ikke længere følge med Harun Demirtas: Den kommunale sygepleje kan ikke længere følge med
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.