Billigere slik og sodavand gør tandplejen endnu mere nødvendig

DEBAT: En afskaffelse af sukkerafgiften vil få alvorlige konsekvenser for danskernes mundhygiejne, lyder det fra formanden for Tandlægeforeningen Freddie Sloth-Lisbjerg.

Af Freddie Sloth-Lisbjerg
Formand for Tandlægeforeningen

Regeringen vil fjerne afgifterne på fedt og sukker. Hvis afgiften på sukker bliver afskaffet, bliver det billigere at købe slik og sodavand. Det er i sig selv bekymrende set fra en tandlægestol.

Men ikke nok med det. Regeringen vil også fjerne 180 millioner kr. om året i offentligt tilskud til tandplejen og bruge disse penge til narkohunde og nye pladser i landets fængsler.

Det hænger simpelt hen ikke sammen.

Nej til højere brugerbetaling
Brugerbetalingen for tandpleje er rigeligt høj i forvejen, og hvis man mener, at der kan fjernes penge fra tilskuddet til tandrensning, er der masser af andre ting inden for tandplejen, som disse midler kan bruges til. Fra Tandlægeforeningens side har vi selv gjort opmærksom på en række særligt udsatte patientgrupper, som pga. den høje brugerbetaling ikke får den moderne tandbehandling, som de burde. Det gælder eksempelvis psykisk syge, patienter med aggressiv paradentose og økonomisk dårligt stillede pensionister.

Alle de tre regeringspartier har på hver deres måde klart og tydeligt sagt, at brugerbetalingen for tandpleje ikke må blive højere. Derfor undrer det mig meget, at man nu vil øge brugerbetalingen med 180 millioner kr. om året.

Og det undrer mig i særlig grad, at man fremlægger et sådant forslag samtidig med, at man vil gøre det billigere for børn og voksne at købe slik og sodavand. Konsekvenserne af en afskaffelse af sukkerafgiften vil gøre det forebyggende arbejde på landets tandklinikker endnu mere nødvendigt.

Midlerne skal blive i tandplejen
Jeg forstår ikke, at regeringen ikke afventer konklusionerne af det udredningsarbejde vedr. nationale kliniske retningslinjer, som forventes afsluttet inden for få måneder. Det kan godt være, at man i den forbindelse når frem til, at der kan opnås bedre tandsundhed ved at bruge nogle af de offentlige midler til andre former for forebyggelse end tandrensninger. Men pengene skal blive i tandplejen. Det skylder vi de mange patienter, der ikke har den fri og lige adgang til behandling, som regeringen går ind for.

Forrige artikel Lif: Myter om prisloft, rabatter og besparelser Lif: Myter om prisloft, rabatter og besparelser Næste artikel Tag ryggen alvorligt Tag ryggen alvorligt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.