Besparelser truer kræftfremskridt

DEBAT: Smid nu ikke gevinsten af mange års fokuseret indsats i kræftbehandlingen væk i jagten på kortsigtede besparelser. Sådan lyder opfordringen fra den administrerende direktør i Roche Danmark.

Af Robin Turner,
administrerende direktør i Roche Danmark

Sammen med førende eksperter gjorde Dagens Medicin den 10. november status over kræftbehandlingen i Danmark. Budskabet fra konferencen var, at godt 10 års fokuseret indsats har gjort en synlig forskel. Men det kræver fortsat et langt sejt træk at komme i mål.

Budskabet stod lysende klart, efter Kræftens Bekæmpelses chefstatistiker Hans Henrik Storm præsenterede nye resultater over udviklingen i kræftdødeligheden i Danmark. Den gode nyhed var, at den danske kræftdødelighed er reduceret markant i kølvandet på de første kræftplaner. Den dårlige var, at det danske efterslæb i kræftdødeligheden i samme periode gennemsnitligt er blevet større i forhold til de andre nordiske lande.

Budskabet har selvfølgelig adresse til os alle sammen, men måske allermest til de politikere, der skal sikre de økonomiske rammer for, at indsatsen kan fortsætte. I en tid med vagtskifte på Christiansborg og en international finanskrise er der brug for politisk mod til ikke at lade sig friste af kortsigtede besparelser, som på den lange bane risikerer at hive tæppet væk under det danske kræftprojekt.

Medicinsk kræftbehandling i skudlinjen
Også blandt fagfolk er der behov for både mod og eftertænksomhed. Ekspertpanelet The Lancet Oncology Commission udgav for nylig en rapport, som har delt vandene i den danske debat. En udlægning har været, at kræftlæger generelt overbehandler uhelbredeligt syge kræftpatienter med nyttesløse behandlinger. En anden, at vi bruger for mange penge på den nye livsforlængende medicin til denne patientgruppe.

Ved at koble de to budskaber er man i fuld gang med at rette bager for smed. De nye lægemidler er nemlig meget mere målrettede til specifikke grupper af kræftpatienter. Det åbner mulighed for, at vi kan tilbyde mange flere uhelbredeligt syge patienter både betydeligt længere levetid og en højere livskvalitet. Samtidig kan vi skåne de øvrige patienter for nyttesløse behandlinger, som kun fører til overflødige bivirkninger. Endelig skal det understreges, at den nye livsforlængende medicin ikke sprænger budgetterne. Faktisk er de samlede udgifter til kræftmedicin stagneret i de seneste år.

Udviklingen må ikke sættes i stå
Hensynet til patienterne taler for sig selv. Selvfølgelig skal vi fortsætte med at tilbyde veldokumenterede behandlinger. Også til de der er uhelbredeligt syge. Lige så vigtigt er det at forstå, at undlader man at implementere den livsforlængende behandling i dag, kan det føre til, at udviklingen i kræftbehandlingen sættes i stå på længere sigt. Vi må derfor sikre, at nye innovative lægemidler tages i anvendelse hurtigt og effektivt.

Bliv på sporet
Den nye regering må ikke miste fokus, når det handler om at få dansk kræftbehandling i international topklasse. Danske eksperter har allerede peget på indsatsområder, som er afgørende for at holde projektet på sporet. Det kan man læse om i bogen "Det sidste seje træk", som Dagens Medicin netop har udgivet. Regeringens udfordring bliver at sørge for, at anbefalingerne bliver vekslet til nye initiativer med konkrete målsætninger for indsatsen. Men den må også modstå fristelsen til at jage de kortfristede besparelser, som risikerer at sætte udviklingen i dansk kræftbehandling helt i stå.

Forrige artikel Ingen hjælp til syge uden indtægt Ingen hjælp til syge uden indtægt Næste artikel Garantier skader økonomi og patienter
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.