Bent H.: Fedmeoperationer tømmer vore kasser

UDGIFTER: Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), vil have sænket udgifterne til fedmeoperationer og arbejde for, at det offentlige foretager en langt større andel af operationerne i forhold til privathospitaler.

Udgifterne til fedmeoperationer er blevet alt for høje for regionerne, mener formanden Bent Hansen (S). Det vil han ændre på allerede i år.

"Udviklingen inden for fedmeoperationer er gået helt galt, og det tømmer vores kasser og vil gøre det i stigende grad, hvis vi ikke gør noget. Det er et område, der er blevet alt for dyrt," siger Bent Hansen til Morgenavisen Jyllands-Posten.

2.000 skal fedmeopereres i år
Af de 2.000 danskere, som forventes at skulle fedmeopereres i 2009, vil 1.800 blive behandlet på et privat hospital.

Det betyder, at det offentlige sundhedssystem alene i år må betale privathospitalerne op mod 150 mio. kr. for at få udført operationerne. En af årsagerne til denne fordeling er takstfastsættelsen på fedmeoperationer.

Oprindeligt havde Danske Regioner og privathospitalerne aftalt en takst på 80.000 kr., men Sundhedsstyrelsen sænkede den til 50.000 kr. på baggrund af nogle offentlige sygehuses meget lave skøn for operationsudgifter.

Alt for stor en markedsandel
"En pris på det niveau hænger slet ikke sammen og nærmer sig en skandale. Det bliver jo en prioritering, fordi vi sætter akutoperationer forrest, herefter knæoperationer og først herefter bl.a. fedmeoperationer. Når prisen så ikke dækker udgifterne, betyder det, at privathospitalerne får så stor en del af markedet," siger Peter Funch-Jensen, professor, dr. med. fra Århus Universitetshospital til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Bent Hansen mener ikke, at 50.000 kr. er for lidt, men er dog enig med Peter Funch-Jensen i, at privathospitalerne har for stor en markedsandel. Han mener, at det offentlige skal stå for to tredjedele af operationerne over tid.

Samtidig skal privathospitalerne indstille sig på at få betydeligt mindre pr. operation.

"Mit umiddelbare gæt vil være, at vi betaler omkring 50 pct. for meget i dag, så man kan roligt skære 20.000 kr. af prisen," siger Bent Hansen.

Login