Behov for massiv forebyggelsesindsats

DEBAT: Direktøren for Diabetesforeningen opfordrer den nye sundhedsminister til at skabe et selvbærende opsving for folkesundheden med massiv forebyggelse.

Af Henrik Nedergaard,
adm. direktør for Diabetesforeningen.

Danmark har fået en ny regering. Til lykke med det. Danmark har også fået en ny minister for sundhed. Som minister kommer Astrid Krag til et område, som aldrig har været vigtigere, og hvor udfordringerne afspejler, at der nu og i fremtiden skal træffes svære beslutninger.

Valgkampen har drejet sig meget om økonomi, hvor et begreb som "selvbærende opsving" ofte har lydt. I en verden, hvor også Danmark kan se en umiddelbar fremtid med langt flere kronisk syge danskere, mener Diabetesforeningen, at også folkesundheden fortjener et selvbærende opsving. Det gør bedre forebyggelse uomgængeligt.

Derfor mener Diabetesforeningen, at det er helt passende at den nyudnævnte minister har fået titlen "sundheds- og forebyggelsesminister". Så vigtig er forebyggelse i udviklingen af fremtidens sundhedsvæsen.

I Diabetesforeningen noterer vi os med tilfredshed, at valgets vindere på forhånd har fremsat flere løfter om en bedre forebyggelse. De peger i den rigtige retning. Løfterne om helbredstjek til voksne danskere og mere motion til børnene glæder vi os til at se gennemført. Hellere i dag end i morgen.

Uvidende om sygdom
Vi ved i Diabetesforeningen, at alt for mange syge danskere i dag er afskåret fra at få den nødvendige medicinske behandling, fordi de ikke ved, de er syge. Det vurderes, at 245.000 voksne danskere har type 2-diabetes uden at vide det. Det kan vi ikke være bekendt. Derfor vil et tilbud om helbredstjek til alle voksne danskere vil være et naturligt tilbud i et moderne vidensamfund.

Diabetesforeningen mener, det er på tide at give alle danskere det velfærdsløft, som et helbredstjek vil være. Med et tjek udført på den rigtige måde får den enkelte en viden om sit helbred, som er helt nødvendig for at kunne træffe beslutninger om livsstil og sunde vaner. Ellers risikerer vi en uholdbar situation med mindst 600.000 danske diabetikere i 2025, har eksperter beregnet.

Fysisk aktivitet på skoleskemaet
Et af de første møder, du bør holde, er med din kollega i Undervisningsministeriet. Dagsordenen bør være hurtigst muligt at sikre, at danske børn som minimum tilbydes en times fysisk aktivitet hver dag i skoler og institutioner. Vi ved, at det vil forbedre børnenes sundhed og mulighed for indlæring, men lige så vigtigt med stor sandsynlighed medvirke til grundlæggelsen af en sund vane med mere fysisk aktivitet også i voksenlivet. Med andre ord en forebyggelsesmæssig guldgrube for den enkelte uden én eneste bivirkning.

Desværre gør forebyggelse det ikke alene. Der vil med sikkerhed skulle behandles stadig flere med især type 2-diabetes i det danske sundhedsvæsen, så derfor håber vi, at vi kan fortsætte den gode dialog, vi har haft med dine forgængere blandt andet på konferencerne DiabetesTinget i 2008 og 2010. Konstruktiv dialog om aktuelle og fremtidige alvorlige udfordringer er helt nødvendig, og Diabetesforeningen bidrager gerne som hidtil med viden og råd, så vi sikrer danske diabetespatienter en behandling i verdensklasse.

Så kære Astrid Krag: Giv folkesundheden et selvbærende opsving og glem ikke de kronisk syge, herunder medicinske patienter i udviklingen af sundhedsvæsenet.

Forrige artikel Lif: Tårnhøje forventninger til ny minister Næste artikel Frivillige – fryns eller forringelse?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.