Behandlingsgaranti i psykiatrien i fare

Penge er langt fra nok, hvis behandlingsgarantien indenfor psykiatrien skal holde, mener Jan Iversen, der vil se handling bag pengene.

Af Jan Iversen,
direktør, Lundbeck Pharma


Den store tegnebog var fremme forleden, da regeringen fordelte satspuljen for 2007. Aftalen indebærer, at i løbet af de næste fire år skal blandt andet psykiatriområdet og behandling af vanskeligt stillede sindslidende styrkes med 680 millioner kroner.

Til gavn for patienterne
Der er mange - både patienter og pårørende, som glæder sig over de øremærkede midler - og ikke mindst over erkendelsen blandt politikerne af, at psykisk sygdom udgør et så stort og betydningsfuldt problem i det danske samfund, at man skal gøre noget ved det.

De gode intentioner om flere penge til psykiatriområdet står dog i skærende kontrast til den aktuelle situation, som både patienter, læger og ikke mindst psykiatere oplever rundt omkring i landet. Nemlig, at der på de psykiatriske afsnit i den grad mangler kvalificeret arbejdskraft: Psykiatere. Og det gør ondt. Ikke mindst på patienterne, som fortsat må vente på at få en tid hos en psykiater, og dermed komme i behandling for deres sygdom.

"Hvad er meningen?", kan man spørge sig selv. Hvor er vores - og især politikernes evne til at tænke i helheder?

Statistikker viser voldsom lægemangel
Min bekymring bliver endnu større, når jeg ser statistikkerne over antallet af nuværende læger, specialister og lægestuderende.

Mere end hver tredje speciallæge er over 60 år. Og ifølge Sundhedsstyrelsens seneste prognose for udviklingen i antallet af speciallæger, må vi desværre se i øjnene, at med den nuværende udvikling vil antallet af psykiatere falde med mere end 30 procent. Samtidig var der i perioden 2003-2006 kun 125 læger, der valgte at uddanne sig som speciallæge i psykiatri. Der var 201 opslåede uddannelsesforløb. Tilbage står 76 ubesatte psykiatri-uddannelsesforløb.

Udviklingen må vendes, så vi ikke kommer i en akut situation, som det vil tage os mindst 10 år at vende - hvilket er den tid det tager at uddanne speciallæger.

Psykiatrien hårdest ramt
Psykiatere er de speciallæger, der er hårdest brug for - og mangel på rundt om i landet. Det er kritisk, hvis behandlingsgarantien i psykiatrien ikke kan opfyldes, fordi der mangler psykiatere. Psykiaterne selv har været fremme med, at speciallægeuddannelsen lider under et imagemæssigt problem. Og at det angiveligt skulle være årsagen til, at færre lægestuderende vælger denne gren som speciale.

Jeg mener, at speciallægeuddannelsen som psykiater er et af mest betydningsfulde specialer med en høj grad af faglighed. Psykiatere behandler og hjælper mennesker, hvis liv ofte er gået totalt i stå som følge af et forpint sind, til at få og leve et acceptabelt liv. På trods af deres psykiske sygdom.  

Skønsmæssigt er der mindst 500.000 tilfælde af psykisk sygdom blandt danskerne i form af skizofreni, personlighedsforstyrrelser, depression med videre.

Tilstrækkeligt antal psykiatere skal sikre behandlingsgarantien
Der skal uddannes det tilstrækkelige antal psykiatere. Og et ophold på en psykiatrisk afdeling skal indgå som en naturlig del af lægernes turnus i deres uddannelse. Dette vil være et vigtigt politisk signal, som følger op på den ny psykiatriaftale, og som kan vise os, at politikerne gerne vil afhjælpe problemerne.

Vi må ikke komme i en situation, hvor de gode intentioner og den politiske vilje om bedre behandling af psykisk syge patienter ikke kan følges op af konkret handling. Fordi der simpelthen mangler psykiatere og speciallæger, der kan hjælpe med at føre behandlingsgarantien ud i livet.

Forrige artikel Alle børn fortjener sund mad Næste artikel Behandlingsgaranti for psykiatriske patienter?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.