Altinget Fonde går i luften: "Det danske samfund ville ikke være, hvor vi er i dag, uden de danske fonde"

Fonde agerer strategisk, og det har afgørende betydning for, hvilke civilsamfundsorganisationer, der vokser, påpeger Laila Walther, formand for civilsamfundets brancheorganisation, da hun onsdag morgen er med til lanceringen af Altinget Fonde. Både hun og direktør for Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen, er med til at sende nichemediets første nyhedsbrev ud. 

Onsdag morgen er Altingets gård fyldt med gæster fra både fondsverdenen, erhvervslivet og civilsamfundet.

Det sker i anledning af lanceringen af det nye nichemedie, Altinget Fonde.

Altinget sætter nichen i søen for at sætte fokus på den indflydelse, fondene har på det danske samfund.

Alene i 2021 uddelte de danske fonde eksempelvis 25 milliarder kroner. Det svarer til 1 procent af Danmarks bruttonationalprodukt.

"Der er mange mennesker, der ikke ved, hvor stor en betydning, det egentlig har," siger Mikala Satiya Rørbech, der kommer med mange års journalistisk erfaring i baggagen og skal være ny redaktør for mediet.

"Derfor er det vigtigt for os at give plads til en konstruktiv og uvildig debat om blandt andet de fondsmidler, som uddeles," understreger hun.

Liv Egholm, lektor på CBS, og som i årevis har forsket i de store erhvervsdrivende fonde og deres betydning for civilsamfundet, er med til lanceringen.

Hun påpeger, at fondene giver mulighed for at styrke alternative, demokratiske former i samfundet:

"Det kan de eksempelvis gøre ved at inddrage grupper i det demokratiske liv, som staten ikke inddrager. De kan udvælge og udpege nogle andre formål og grupper," siger hun.

Stor betydning for dansk erhvervsliv

Fonde har ikke blot stor betydning for den måde, vi tænker vores demokrati. De har også betydning for dansk erhvervsliv og dansk civilsamfund. Det slår henholdsvis Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, og Laila Walther, formand for civilsamfundets brancheorganisation, fast.

De gør de i samtale med Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, og Mikala Satiya Rørbech.

"Det danske samfund ville ikke være, hvor vi er i dag, uden de danske fonde," slår Brian Mikkelsen fast, og kommer dernæst med et eksempel på fondenes betydning for erhvervslivet:

"Næsten en fjerdedel af vores samlede eksport kommer fra vores fire største life science virksomheder. Det er Novo Nordisk, Lundbeck, Novozymes og Leo Pharma. De er alle fondsejede, og det er derfor, de er i Danmark."

"Det er vigtigt, de ikke spændes for hårdt for en politisk vogn," tilføjer han.

Fonde agerer strategisk

Laila Walther fortæller, at fondene også har kæmpe indflydelse på det danske civilsamfund.

"Fonde agerer strategisk. Deres strategier har afgørende betydning for, hvilke civilsamfundsorganisationer, der vokser," siger hun.

Hun efterspørger risikovillighed og mod fra de danske fonde, som hun adresserer direkte:

"I kan tage nogle chancer og støtte små initiativer, som staten ikke tør. Det er så vigtigt at huske på dem, der arbejder i det alleryderste led," siger hun til de fremmødte i gården.

Hun peger også på en række bekymringer, som hun mener, er værd for Altinget Fonde at tage op:

"Jeg er blandt andet bekymret for, at det offentlige lægger for stort beslag på fondenes midler," siger hun.

"Jeg tænker, der er nok at gå i gang med," siger Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

"Det er der helt sikkert," istemmer Mikala Satiya Rørbech, før de i fællesskab med Brian Mikkelsen og Laila Walther sender Altinget Fondes første nyhedsbrev ud.

 {{toplink}}

Forrige artikel Regioner og sygeplejersker er uenige om ny risiko for personaleflugt fra det offentlige Regioner og sygeplejersker er uenige om ny risiko for personaleflugt fra det offentlige Næste artikel En hel etage i Sundhedsministeriet blev opkaldt efter S-mærkesag: Nu får afdelingen nyt navn En hel etage i Sundhedsministeriet blev opkaldt efter S-mærkesag: Nu får afdelingen nyt navn