Akutbehandling skal sikres nu

DEBAT: Socialdemokraterne angriber sundhedsministeren for at være alt for langsom. Akutbehandling skal gælde alle livstruende sygdomme.

Af Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for Socialdemokraterne

Regeringen har gennem hele sin periode forsøgt at markedsføre sig som ansvarlige på sundhedsområdet. Hvor mange gange har man for eksempel ikke hørt ledende Venstre-folk tale om kampen mod ventelisterne. Alligevel er kampen indtil nu slået fejl.

En død om dagen
Hver eneste dag i denne regerings levetid er en kræftpatient død på ventelisterne. For systemet er nemlig indrettet således, at patienterne kan stå på flere interne ventelister, og behandlingsforløbene bliver derfor præget af ventetider mellem de enkelte dele af behandlingsforløb.

Derfor har Socialdemokraterne for længst meldt ud, at alle livstruende sygdomme skal behandles som akutsygdomme, og efter nogen nølen har regeringen tilsluttet sig.

I den forløbne uge kom der godt nyt for kræftpatienterne. Regionerne i Danmark fremlagde en kræftplan, hvori de lover, at de inden for seks til tolv uger kan levere akutbehandling for de mest aggressive kræftformer.

Det er godt nyt for nogle af kræftpatienterne. Desværre er der ikke tilsvarende gode nyheder til alle de øvrige danske kræftpatienter, eller for andre patienter med livstruende sygdomme, f.eks. mennesker med alvorlige hjertelidelser. Det er langt fra godt nok, men det er dog et skridt på vejen.

Hvad laver Lars?
Regionernes nye kræftplan rejser en række spørgsmål til indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussens (V) indsats.

For hvis regionerne inden for et meget kort tidsrum kan levere denne akutbehandling, hvorfor er det så ikke indført for længst? Jeg mener klart, at der med den nye kræftplan kan stilles spørgsmålstegn ved, om sundhedsministeren leverer rettidig omhu, for han bruger det meste af sin tid på brandslukning frem for forudseende sundhedspolitik.

Således var sundhedsministeren meget hurtigt ude og udskyde det løfte, som statsministeren gav om akutbehandling for kræft. Men hvis det står til sundhedsministeren, kan kræftpatienterne vente til 2008, før vi kan begynde at levere akutbehandling. Og patienter med alvorlige hjertelidelser? Dem har Lars Løkke Rasmussen vist ingen plan for.

Hver eneste dag dør en patient på ventelisterne, og hvorfor skal vi vente så lang tid, før der handles? Hvis ikke de danske sygehuse kan levere behandlingen, må patienterne omgående henvises til private eller udenlandske sygehuse for akutbehandling - det gælder kræftpatienter såvel som alle andre patienter med en livstruende sygdom.

 

Forrige artikel Fokus på ambulant behandling Fokus på ambulant behandling Næste artikel Hormonstoffer - frygt eller forbud?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.