Aktører til regeringen: Lav en plan for de alkoholafhængige

DEBAT: Det er godt, at regeringen sætter behandling til stofmisbrugere på dagsordenen, men tiltagene bør følges op med en plan for behandling til de alkoholafhængige, skriver Fagligt Selskab for Addiktiv Sygepleje og Dansk Selskab for Addiktiv Medicin.

Af Nina Brünés og Thomas Fuglsang
Hhv. formand for Fagligt Selskab for Addiktiv Sygepleje og formand for Dansk Selskab for Addiktiv Medicin

Tirsdag lancerede regeringen 11 nye tiltag, der skal være med til at sørge for bedre hjælp til mennesker med et stofmisbrug.

11-punktsplanen er et godt og vigtigt initiativ, der givetvis vil hjælpe Danmarks godt 33.000 stofmisbrugere.

Med tanker om ensartethed, bedre kvalitet, kompetencesikring og styrket praksis for visitationer er en lang række af de områder, vi længe har ment, var underprioriteret, nu kommet på den politiske dagsorden.

Men lige så stor vores glæde er over de forbedrede vilkår for stofbehandlingen, lige så meget savner vi, at regeringen gør det samme for alkoholbehandlingen og de 140.000 danskere, der er afhængige af alkohol.

Stof- og alkoholbehandling hænger tæt sammen
11-punktsplanen for stofbehandlingen ligger nemlig tæt op ad det, Alkohol & Samfund og en række andre organisationer på sundhedsområdet efterspørger til borgere med alkoholmisbrug.

Dér, hvor vi og vores medlemmer arbejder, hænger stofmisbrugsbehandlingen og alkoholbehandlingen tæt sammen.

Behandlingen af stofmisbrugere og alkoholafhængige foregår på samme center, under samme ledelse og nogle steder også med fælles budgetter. Og en stor del af de borgere, der kommer i misbrugscentrene, har både problemer med stoffer og alkohol.

Derfor vil det være helt oplagt at styrke kvalitetskravene og tilbuddene til borgene med misbrugsproblemer – uanset om det er alkoholmisbrug eller stofmisbrug.  

Lav en plan for alkoholbehandlingen
Kvalitetsstandarder, kompetencesikring og styrket praksis for visitationer til behandling vil derfor være lige så relevante på alkoholområdet, som de er på stofområdet.

De vil skulle implementeres de samme steder og af de samme ledere og medarbejdere som 11-punktsplanen for stofbehandlingen.

Derfor håber vi, at regeringen følger planen for stofbehandlingen op med en lignende plan for alkoholbehandlingen.

Forrige artikel Hørsholm-borgmester: Kommunale kroner til sygehuse giver ikke nærhed Hørsholm-borgmester: Kommunale kroner til sygehuse giver ikke nærhed Næste artikel Forbrugerrådet svarer tandlæge: Vi udfører ikke Forbrugerrådet svarer tandlæge: Vi udfører ikke "politisk bestilt arbejde"
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.