Kære Mette, Morten, Pia og Pernille: Giv os en ambitiøs plan mod tobak

DEBAT: Folketingsvalget er overstået, og forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag er godt i gang. Men politikerne må ikke glemme tobakken, opfordrer Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden til.

Af Mette Lolk Hanak og Jette Jul Bruun
Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse, og programchef, Trygfonden

Ingen synes, at børn og unge skal ryge. Det synes vi heller ikke i partnerskabet Røgfri Fremtid, hvor målet er en røgfri generation i 2030. Alligevel er der hver dag 40, der begynder.

Under valgkampen oplevede vi, at der på tværs af partier er vilje til at bruge politiske redskaber, der gør det sværere for børn og unge at tænde den første smøg.

Debatten handlede især om prisen på tobak. En markant højere pris på tobak er da også det mest effektive redskab til at holde børn og unge fra cigaretterne.

Det er ikke nogen hemmelighed, at både Venstre og Socialdemokraterne har været noget lange i spyttet, når snakken er faldet på tobakspriser.

Under valgkampen tog Venstre og Lars Løkke Rasmussen dog bladet fra munden og præsenterede ikke bare en målsætning om højere pris, men et samlet udspil for færre rygere.

Tre partier vil ikke hæve prisen
Både Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Alternativet, SF og Enhedslisten har for længst valgt at bakke op om en pris på 60 kroner eller mere for en pakke cigaretter.

Med det tydelige politiske landskab strakt ud foran sig må også Mette Frederiksen erkende, at der nok er vinde, der blæser i retning af en prisstigning. Også selvom det ikke er en idé, der er født på hendes kontor, har hun ladet forstå.

Status er, at der kun er tre partier i det nye Folketing, der ikke vil sætte prisen på tobak markant op: Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Stort flertal for højere pris på tobak
Valgkampen har vist, at en stigning i cigaretpriserne ikke har skræmt vælgerne væk. En stor del af de seks partier, der ønsker prisen på tobak op, er gået frem ved dette valg.

Lige meget hvor ens sympati ligger, kan vi vælgere nok godt se det paradoksale i, at alt for mange børn og unge begynder at ryge, når hver anden af dem, der bliver ved, ender med at dø af det.

Under valgkampen spurgte Yougov vælgerne om deres holdning til prisen på en pakke cigaretter.

Og uanset hvilket parti man ville stemme på, var der stort flertal for en pris på 60 kroner eller mere.

På tværs af alle partier ønsker syv af ti vælgere en pakkepris på 60 kroner eller mere. Blandt unge gælder det otte af ti.

Vi har en plan mod tobak
Valget er overstået, og forhandlingerne om et nyt regeringsgrundlag er godt i gang.

Der er store spørgsmål på bordet, og der er knaster. Men uanset hvad: Glem ikke tobakken.

Vi vil gøre vores for at holde alle jer, der under valgkampen støttede højere pris på tobak, fast på jeres løfte, så vi får en ambitiøs plan mod tobak med så bred en opbakning som mulig.

Vi ved godt, at I har meget om ørerne lige nu. Derfor har vi hjulpet og giver jer her de fire vigtigste punkter til en plan for, hvordan vi undgår, at børn og unge begynder at ryge.

For højere priser er ikke til at komme udenom, men der skal mere til, hvis det skal lykkes.

1. Hæv prisen på tobak
Prisen på cigaretter skal ikke være børnevenlig.

En pakke cigaretter skal sættes op til mindst 60 kroner og herefter i løbet af nogle få år stige til omkring 90 kroner pakken.

Alle andre former for tobaks- og nikotinprodukter skal selvfølgelig stige tilsvarende, og prisen skal følge den almindelige prisudvikling løbende.

2. Skjul tobakken under disken
Tobak er ikke et produkt som andre dagligvarer.

Tobak slår hver anden bruger ihjel og skal derfor ikke stå fremme i butikkerne.

Store detailkæder har allerede skjult tobakken, men der skal være ens regler for alle udsalgssteder.

I to af tre butikker er tobak stadig synligt ved kassen. Derfor skal det være obligatorisk for alle forhandlere at skjule tobakken.

3. Neutrale tobakspakker
Et produkt, der slår hver anden bruger ihjel, skal man ikke reklamere for.

Derfor skal indpakningen på tobak være så lidt tiltrækkende som muligt.

Danmark bør som en lang række andre lande indføre neutrale tobakspakker med samme brungrønne farve, samme skrifttype og ingen logoer, farver eller billeder.

4. Røgfri skoletid
Børn og unge skal ikke lære at ryge, mens de går i skole.

Derfor skal skoletiden være røgfri på alle grundskoler og ungdomsuddannelser – både på og uden for matriklen.

Nogle skoler er gået foran og har gjort skoledagen røgfri, men alle børn har ret til en røgfri skoletid.

Derfor skal der være ens lovgivning for alle skoler og uddannelser.

Giv os planen nu
Nu er I klar. Få det med i forhandlingerne. For de kommende generationer vil det få kolossal betydning for deres fremtid.

Nogle synes måske, at tobak er en lille, ubetydelig ø i det store politiske hav. Men tobak trækker mange og lange skygger ind i sundhed, behandling, arbejdsmarked, økonomi og ulighed.

Hvert år dør 13.600 danskere af tobaksrelaterede sygdomme, så for mange er tobakken faktisk et spørgsmål om liv eller død.

I er stort set enige. Jeres vælgere er med jer. Giv os nu den plan mod tobak.

Forrige artikel Bryggerier: Vi satser på mindre sukker i læskedrikke for at forebygge overvægt Bryggerier: Vi satser på mindre sukker i læskedrikke for at forebygge overvægt Næste artikel Organisationer og aktører i fælles opråb: Husk nu den nødlidende psykiatri Organisationer og aktører i fælles opråb: Husk nu den nødlidende psykiatri
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.