Adgang til egne e-journaler kræver lovændring

E-JOURNAL: Til trods for, at portalen sundhed.dk har påvist en stor interesse fra befolkningens side i at læse egne patientjournaler på nettet, blokeres dette tiltag af den nuværende lovgivning.

Sundhedsloven blokerer i øjeblikket for, at patienter kan læse egne journaler på nettet. Halvdelen af deltagerne i sundhed.dks undersøgelse er ellers overbevist om, at de bedre ville kunne tage vare på egen sundhed og sygdom, hvis det var muligt at få adgang til deres egen journal via sundhed.dk.

I øjeblikket er det kun i det gamle Viborg Amt, at patienterne kan følge med i deres egen journal, men som lovgivningen er i øjeblikket, er det ikke muligt for resten af befolkningen at få samme mulighed.

Ifølge loven skal en læge vurrdere, hvad en patient har ret til at se. Derfor kan borgerne ikke få mulighed for at logge sig ind og læse journalen derhjemme.

Bent Hansen: Ministerens bekymring er ubegrundet
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) har sine forbehold mod at lave loven om. Eksempelvis må det sikres, at patienten ikke får ubehagelige eller måske uventede budskaber serveret hjemme i stuen uden mulighed for at stille spørgsmål og tale med en læge.

Men ministerens bekymring er fuldstændig ubegrundet, mener Bent Hansen (S), formand for Danske Regioner og formand for sundhed.dk's bestyrelse. Der er ingen, der eksempelvis risikerer for første gang at støde på en kræftdiagnose hjemme foran computeren, forsikrer han:

"Det er oplagt, at de informationer, man vil kunne læse, er nogle, patienten er blevet præsenteret for mindst en gang tidligere og sandsynligvis flere gange," siger Bent Hansen til dr.dk/nyheder.

Det er Danske Regioner, som står bag e-journalen. De praktiserende læger får adgang via sundhed.dk, som også har en sikkerhedsløsning, der teknisk kan håndtere en borgeradgang. Dette har været afprøvet på sundhed.dk i det tidligere Viborg Amts område.

Login