Regioner skal være bedre til it-samarbejde

SUNDHEDS-IT: Amterne og de nuværende regioner har været for dårlige til at udarbejde fælles it-systemer. Regionerne skal skrue op for samarbejdet, skriver it-rådgiver.

Af Peter B. Lau
It-rådgiver, Rambøll Management 

Flere ældre med alderdommens sygdomme, flere kronisk syge og en befolkning, der kræver behandling, når noget gør ondt.

Hvordan skal sundhedsvæsenet klare denne udfordring? Blandt de mange mulige svar er der udbredt enighed om, at it-systemer kan hjælpe med til at effektivisere væsenet og sætte det i stand til at klare den øgede belastning.

Derfor har de forskellige sektorer i sundhedsvæsenet i årtier arbejdet på at indføre it som støtte for behandling, pleje og administration. I internationale undersøgelser af brugen af sundheds-it kommer Danmark som regel ind på en flot førsteplads.

Alligevel mangler der ikke kritik af indsatsen, især fra sundhedsfagligt og politisk hold. Det går for langsomt, der kommer for lidt ud af de mange store investeringer, og der mangler dokumentation af nytteværdien.

Praksissektor godt dækket ind - men sygehusene ...
Her er det imidlertid vigtigt at skelne. Kritikken er rettet mod store projekter i sygehussektoren - de generelle elektroniske patientjournaler og lignende. Praksissektoren er dækket godt ind både med journaler, e-mail konsultation og tidsbestilling på nettet.

Kommunerne er også tæt på fuld dækning med elektroniske journaler i ældreplejen og børnesundhedsplejen.

Desuden er Danmark et af de meget få lande i verden, der har en fælles offentlig sundhedsportal og et fuldt udbygget sundhedsdatanet, som dækker sygehusene, de praktiserende læger, de privatpraktiserende terapeuter, apotekerne og kommunerne. Så det er sygehusene og dermed regionerne, der skydes på.

Men nu sætter regionerne turbo på den fælles regionale sundheds-it indsats, siger deres formand Bent Hansen. Regionernes Sundheds-it Organisation (RSI) skal stå for fælles indkøb af it og opstille fælles målsætninger for nem og hurtig adgang til sygehusenes it-systemer.

Regioner og amter dårlige til it-samarbejde
Ifølge Danske Regioners hjemmeside skal de fem regioners direktioner udvælge de projekter, der skal gennemføres i fællesskab. "Når projekterne efterfølgende skal føres ud i livet, udvælges én af regionerne som projekt-ansvarlig. Dermed udnyttes den store erfaring, som alle regioner har med at gennemføre it-projekter i sundhedsvæsenet." 

Det er en interessant formulering, som bør analyseres nærmere.

Historisk set er det ikke så meget regionernes (og tidligere amternes) evner til at gennemføre projekter, der er blevet kritiseret. Det er snarere deres evne til at udbrede og anvende de færdige systemer og udnytte hinandens resultater.

Ingen tegn på forbedring
Der findes nemlig mange fremragende og nyttige it-systemer på sygehusene - alt for mange. Det er dyrt at drive og vedligeholde mange forskellige it-systemer, og regionerne arbejder hver især ihærdigt på at konsolidere driften og reducere antallet.

Der har imidlertid ikke været mange tegn på koordinering på tværs af regionerne. Hvis et af formålene med at etablere RSI er at bidrage til en sådan koordinering, må man virkelig hilse initiativet velkommen.

Telemedicin, præhospital indsats (kommunikation mellem redningstjenesten og sygehusenes akutmodtagelser) og booking er nogle af de oplagte fokusområder for RSI.

Store opgaver for samarbejdsorganisation
Der er gode erfaringer med anvendelse af telemedicin til støtte for patienter i hjemmet i Region Syddanmark, Region Nordjylland har et fremragende præhospitalsystem og Regionshospitalet i Horsens har kombineret booking og intern kommunikation på en innovativ måde.

Og der er andre eksempler på systemer og funktioner (ikke projekter), der fortjener national udbredelse og implementering. Det er konsolidering, harmonisering og implementering (effektiv anvendelse) på tværs af regionerne, der er brug for. Der ligger en værdig opgave for RSI.

Forrige artikel Ekspert: Behov for skrappere forebyggelsestiltag Næste artikel Hvad vil du gøre for børnene, Hr. Høegh?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.