Stil krav om en ”hygiejnepolitik”

DEBAT: Der skal stilles krav til kommunerne om at indføre en ”hygiejnepolitik”, mener sundhedsordfører for Socialdemokratiet, Sophie Hæstorp Andersen. En koordineret indsats på tværs af forvaltningen er vejen frem, mener hun.

Af Sophie Hæstorp Andersen
MF - sundhedsordfører for Socialdemokratiet

Dårlig hygiejne koster hvert år over 3.000 liv alene i Danmark. Hertil kommer forlænget behandlingstid på hospitaler, sygedage, smitte gennem fødevarer samt sygdomstilfælde på plejehjem, virksomheder og i vores daginstitutioner. Med andre ord koster dårlig hygiejne samfundet op mod 4 mia. kr. om året.

Hygiejneniveauet er underlagt besparelser, udlicitering og manglende standardisering. Ofte sejler rengøringen i de offentlige institutioner efter endnu en omfattende sparerunde. Det betyder, at der fortsat er høj sygelighed blandt børn og unge i institutionerne ligesom resistente bakterier enkelte steder har haft frit spil på hospitaler og plejehjem. En problemstilling der forværres yderligere af den nyligt fundne superbakterie NDM-1.

Koordineret indsats nødvendig
Der er derfor brug for nytænkning i forbindelse med hygiejnepolitikken. I denne forbindelse har Odense kommune vist sig som frontløber på området med en koordineret indsats på tværs af forvaltningen. Erfaringer fra kommunen viser, at det er muligt at nedbringe sygefraværet, hvis institutionerne prioriterer håndvask og hygiejne generelt. Herved skabes der forståelse for den forebyggende indsats, idet personalet kender og anvender generelle retningslinjer. Som et konkret eksempel kan nævnes institutionsområdet, hvor pædagogerne er ansvarlige for at føre børnenes sygefravær. På denne måde bliver kommunen klogere på årsagerne til børnenes sygdom.

Derfor bør der stilles krav om, at også andre kommuner udarbejder en generel "hygiejnepolitik" for at nedbringe sygefraværet. Vi skal tænke bredt, når det kommer til hygiejne. Multiresistente bakterier og andre infektionssygdomme kender ikke til fag- og sektorgrænser. Det bør hygiejnepolitikken heller ikke gøre.

Forrige artikel Tandlægeforeningen taler udenom Tandlægeforeningen taler udenom Næste artikel Er privathospitaler en del af fremtiden? Er privathospitaler en del af fremtiden?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.