Regler bremser generationsskifte i tandplejen

DEBAT: Ufleksible regler om, hvem der må være chef på en tandklinik, kan lukke tandklinikker, skriver Susanne Andersen, formand for Tandlægeforeningen.

Af Susanne Andersen
Formand for Tandlægeforeningen

Dele af befolkningen risikerer i løbet af de kommende år at få længere til tandlægen alene på grund af ufleksible regler om, hvem der må være chef på en tandklinik. Især i landets tyndt befolkede områder er der en overhængende risiko for, at tandklinikker må lukke. Ikke fordi de unge tandlæger ikke vil overtage dem. Men fordi reglerne på området ikke tager højde for flaskehalsproblemer, som Tandlægeforeningen tidligere har gjort opmærksom på.

Afskaf fire-års-reglen
Reglerne siger, at man som tandlæge skal have optjent ret til at være klinikejer eller chef på en klinik inden for det offentlige senest fire år efter endt uddannelse. Hvis man ikke har nået det inden for fire år, må man ikke efterfølgende købe en tandlægepraksis eller blive leder af en klinik inden for den kommunale tandpleje. For at optjene retten skal man have arbejdet både med voksne og børn. Men der er simpelthen ikke ledige stillinger nok til, at alle de nyuddannede tandlæger kan nå at opfylde kravet om at behandle børn inden for fire år. Derfor vil vi i Tandlægeforeningen have afskaffet fire-års-reglen.

Rekrutteringsproblem
Konsekvensen af fire-års-reglen er, at en væsentlig del af de unge tandlæger ikke når at optjene retten til at overtage de mange tandklinikker, der bliver ledige, når de ældre tandlæger går på pension. Også inden for den kommunale tandpleje går mange ledere på pension i løbet af de kommende år. Her vil de ufleksible regler også skabe et rekrutteringsproblem, som vil vokse sig større og større.

Hvis Sundhedsstyrelsen ikke vil være med til at lempe reglerne, vil der være lederstillinger, der ikke kan besættes. Og især i landets yderområder risikerer tandlæger at måtte lukke deres klinikker, fordi de unge tandlæger ikke må overtage dem. Så der er grund til bekymring - ikke alene for de mennesker, der kan få lang vej til tandlægen, men også for tandsundheden som sådan.

Forrige artikel Hvor blev kvaliteten af? Hvor blev kvaliteten af? Næste artikel Tandlægeforeningen taler udenom Tandlægeforeningen taler udenom
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.