Diabetes-formand: Kroniker-penge skal op af syltekrukken

DEBAT: Regeringen opfører sig uanstændigt, fordi man halvvejs inde i 2009 stadig ikke har udmøntet de mange millioner til kronikere, som er lovet til regioner og kommuner. Det mener Diabetesforeningen.

Af Allan Flyvbjerg,
Professor, formand for Diabetesforeningen

Det er uanstændigt, at kronisk syge danskere nu efter to år stadig venter på, at politikerne opfylder deres løfter om en markant styrket indsats. Da regeringen i 2007 indgik finanslovaftale, var der løfter for 565 millioner kroner i 2008-2011 til bedre forhold for kronikere som diabetikere.

I aftalen om kommunernes og regionernes økonomi et år senere i juni 2008 bekræftede man løfterne, men i dag i juni 2009 er der endnu ikke én af de lovede kroner, som er kommet ud at arbejde.

1,5 millioner danskere venter
Pengene skulle gå til at indføre forløbsprogrammer, uddanne patienter og sikre en mere kvalificeret egenbehandling, men de mange millioner er åbenbart røget i syltekrukken. I hvert fald venter diabetikerne og de andre op imod 1,5 millioner danskere, der lever med en kronisk sygdom, stadig.

Efter et årtis massivt - og berettiget - fokus på hjertesygdomme og kræft, var det med stor glæde, at Diabetesforeningen kunne konstatere, at der nu var udsigt til et løft for de kronisk syge med finanslovaftalen for 2008.

Indsats vil sænke udgifter
En bedre behandling, større omsorg og en målrettet uddannelse i egenomsorg vil være til gavn ikke kun for den enkelte diabetiker, men også i høj grad for samfundsøkonomien, når antallet af komplikationer på grund af en dårligt behandlet kronisk sygdom som diabetes begynder at falde.

Derfor undrer det mig såre, at politikerne tilsyneladende ikke har synderligt travlt med at sætte penge bag deres egne løfter til de mange kronisk syge danskere. Det er uacceptabelt at penge, der blev tildelt ved sidste års aftale om kommuner og regioners økonomi endnu ikke er udmøntet konkret.

Uden penge er løfterne ikke meget værd, og regionerne må lade de gode idéer til en mere sammenhængende indsats for diabetikere blive i skuffen. Jeg mangler stadig at høre sundhedsministerens gode grund til, at diabetikerne stadig venter på, at de lovede penge bakker de gode intentioner op.

Forrige artikel Lif: Andre lande ser misundeligt på Danmark Næste artikel Myter om privathospitalerne
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.