Hasard med borgernes helbred

DEBAT: Det vil gå ud over patienter såvel som ansatte, hvis politikerne i Region Sjælland ikke ændrer på sygehusplanen, skriver Carl Johan Erichsen, formand for Lægeforeningen Sjælland, i dagens indlæg.

Af Carl Johan Erichsen
Formand for Lægeforeningen Sjælland

Med baggrund i den seneste vedtagelse i regionens forretningsudvalg d. 18. maj om den fremtidige sygehusstruktur og specialeplan føler Lægeforeningen i Region Sjælland det magtpåliggende at kommentere denne.

Ved at forkaste planen om fire akutsygehuse, heraf et samtidig med regionsfunktion inden for alle specialer, skaber man en utryghed hos såvel patienter som ansatte.

Visionerne om et tidssvarende akut behandlingstilbud til alle regionens borgere med en ensartet høj sundhedsfaglig kvalitet er på urimelig måde bragt i fare, alene fordi regionens politikere tilsyneladende ikke har fattet rækkevidden af deres seneste beslutning.

Hvis regionen ikke får del i den kommende pulje fra regeringen, vil det ikke være muligt at udvikle et tidssvarende sundhedsvæsen på et niveau, man med rette kan forlange, hvis man som patient får brug for det. Udviklingen kommer ikke med penge alene, men gennem et tværfagligt sam- og udviklingsarbejde på de enkelte sygehuse.

De flotte ord om at behandle 80 % af borgerne i egen region samt rekruttering og fastholdelse af medarbejdere på regionens sygehuse under dannelse af enheder med høj faglig standard, sammenhængende patientforløb i regionens egne institutioner og ikke mindst gode inspirerende læringsmiljøer, kommer til at klinge hult i de halvtomme institutioner.

Utrygge demotiverede medarbejdere vil søge andre veje, hvilket vil fremkalde en negativ spiral på bemandingssiden til stor skade for akutbetjeningen af patienterne. Man kan med rette frygte, at det på sigt fører til, at kun helt banale tilstande kan behandles på regionens egne sygehuse .

Politikerne har med vedtagelsen tilsidesat hensynet til en ensartet høj kvalitet i akutbehandling og overhørt de anbefalinger, man har fået fra Sundhedsstyrelsen, Sundhedsministeriet, eget Hoved Med udvalg samt de regionale lægefaglige specialeråd, både hvad angår akutbetjeningen samt placering af specialerne.
Skal dette undgå at ende med at regionen bliver sorteper, er det nødvendigt, at alle kræfter sættes ind på, at politikerne genovervejer den beslutning.

Lægeforeningen i Region Sjælland agter på den baggrund sammen med DSR at indkalde gruppeformændene fra de politiske partier i Regionsrådet til et møde snarest muligt med det formål at klarlægge alle konsekvenser af en uhensigtsmæssig beslutning, og få denne omgjort.

Forrige artikel Der er fire bogstaver i KRAM Næste artikel Apotekerforeningen: Forældet ekspertise fra DSI
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.