SF: DF og Venstre mangler mål

DEBAT: Venstres og Dansk Folkepartis argumenter om, at målsætninger er unødvendige på forebyggelsesområdet, er det rene vrøvl, skriver SF's sundhedsordfører.

Af Karl H. Bornhøft,
Sundhedsordfører for SF

Armbevægelserne er store, og albuerne er fremme, når det handler om at stille sig frem på talerstolen og erklære sine fine ambitioner om at nedbringe den uhyggelige voksende ulighed i sundhed. Men her stopper festen tilsyneladende.

For de store ambitioner forbliver kun ord så længe at et flertal i Folketinget ikke tør sætte nogle forpligtende mål til kommunerne i forhold til at reducere uligheden i sundhed...

Det er med vemod, at jeg atter kan konstatere, at mange politikere står af, når det drejer sig om at handle og således sikre, at de mange flotte løfter på sundhedsområdet ikke blot forbliver tomme ord. Det bliver på den måde fuldstændigt klart, at mange politikere simpelthen ikke mener, det de siger.

V-ordfører vrøvler
Det er mig en stor gåde, hvordan sundhedsordfører Birgitte Josefsen (V) kan få sig selv til at sige, at det ikke er nødvendigt med målsætninger, når man skal evaluere en indsats på sundhedsområdet?! Det er, undskyld udtrykket, noget forbandet vrøvl - for hvordan vil man evaluere, om man har nået sit mål, hvis man ikke har noget mål?! Det er uhyre vigtigt at have mål, og vide hvor vi vil hen, og hvad vi vil opnå.

Uden målsætninger ingen fremdrift
Uden målsætninger famler vi i blinde, og resultatet bliver derefter: uklart og ueffektivt.

Det viser alle erfaringer - og det er derfor, at alle eksperter på forebyggelsesområdet bliver ved med netop at efterlyse flere bindende målsætninger - da dette er helt afgørende for at hæve ambitionsniveauet på forebyggelsesområdet!

Dette ses fx på klimaområdet, hvor vi af bitter erfaring har lært, hvor lidt, der sker, hvis landene ikke sætter nogle fælles forpligtende mål: der sker nemlig ingenting!

De lytter ikke til eksperterne
SF synes i modsætning til Venstre og DF ikke, det er underligt med målsætninger - jeg undrer mig tværtimod over, at der ikke er lavet målsætninger langt før!

Det kommer dog ikke bag på mig, at DF's og Venstres sundhedsordførere ikke lytter til de saglige forslag fra eksperter og ser på praktisk erfaring, men i stedet brygger deres egen version af virkeligheden - for det ser vi jo desværre alt for tit.

Kritikken af flere målsætninger på sundhedsområdet er ligeledes uholdbar, idet partierne på alle andre politik områder er ovenud begejstrede for flere målsætninger.

Mål for bandebekæmpelse men ikke mod sygdom
Senest har DF's Peter Skaarup i forbindelse med bandeproblematikken krævet, at politiet skal opstille flere mål - imens DF's sundhedsordfører Liselott Blixt mener, at mål på sundhedsområdet er overflødige!

Jeg håber, de selv kan finde ud, hvad de mener?! Til gengæld glæder jeg mig over, at de konservative er positive over for flere målsætninger på sundhedsområdet - der er håb endnu!

Nationale mål nu!
Hos SF er holdningen krystalklar! Vi skal opstille nogle nationale mål for at kunne halvere uligheden i sundhed.

For at opnå disse høje mål er det dog vigtigt, at kommunerne får markant flere penge til en forebyggelsesindsats. Og det er i den sammenhæng, kommunerne skal forpligtes til at opstille nogle mål for, hvordan de vil reducere uligheden i sundhed og iværksætte initiativer til at nå målene.

Ulighed i sundhed er bestemt ikke noget at spørge med, og derfor håber jeg, at partierne i fremtiden vil tage sig sammen - så danskernes dødelighed ikke længere er den højeste i det vestlige Europa - og så løfter om forebyggelse ikke blot hører hjemme i politiske skåltaler.

Forrige artikel Kommuner glemmer ældres tænder Næste artikel Konkurrent: Danske Patienter misbruger medlemspenge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.