Privathospitaler: Vi stjæler gerne fra hinanden

DEBAT: Det er forkert, når Danske Regioner påstår, at genindførelsen af en måneds ventetidsgaranti vil ødelægge konkurrencen blandt privathospitalerne, skriver dagens debattør.

Af Martin Koch Pedersen 
Direktør, Sammenslutning af Privathospitaler & Privatklinikker i Danmark (SPPD)  

Formand for Danske Regioner Bent Hansen har gentagne gange ytret, at genindførelsen af 1. måneds ventetidsgaranti og regionerens udbud af sygehusbehandling er hinandens modsætning (se artikel i linkboks). Det er ganske enkelt ikke sandt.

Det udvidede frie sygehusvalg og udbud af sygehusbehandling kan sagtens gå hånd i hånd og regionerne bestemmer stort set selv omfanget af det udvidede frie sygehusvalg.

Intet modsætningsforhold
De kan blot lave direkte samarbejdsaftaler med private hospitaler, hvor de private inden for 4 uger skal behandle patienterne.

Der er altså ikke et modsætningsforhold mellem udbud og det udvidede frie sygehusvalg.

Det kan svare sig for det offentlige at sende behandlinger i udbud. Også for de private hospitaler, da udbud netop gør, at de private hospitaler så at sige kan stjæle kunderne fra hinanden.

Derfor vil private hospitaler være enddog meget interesserede i at vinde udbud også med 1. måneds ventetidsgaranti.

Husk at sætte krav til kvalitet
Regionerne har sendt en række behandlinger i udbud og de seneste måneder har vist, at man kan spare mange penge ved at bruge den private kapacitet med større omtanke end bare ved at lade 1. måneds behandlingsgaranti udløse et besøg hos de private. 

Men regionerne skal selvfølgelig huske at stille kvalitetskrav bag, når der sendes behandlinger i udbud. Det er ikke nok udelukkende at vurdere på baggrund af pris.

Forrige artikel PFA: Skattekommissionen gambler med danskernes sundhed Næste artikel Mad og medicin skal adskilles
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.