Drøm videre, Løkke ...

FOREBYGGELSE: SF's forebyggelsesordfører Karl Bornhøft mener, det er absurd, at statsministeren vil have danskerne til at være blandt de længst levende i verden uden en langt mere ambitiøs forebyggelsesindsats.

Karl H. Bornhøft
SF's sundhedsordfører for det medicinske område, sundhedsfremme og forebyggelse, samt praksissektoren

Når virkeligheden bliver for barsk, kan det være nødvendigt at ty til drømmene. Måske er det derfor, at Løkke i sin tale på Venstres landsmøde drømmende erklærer, at middellevetiden i Danmark skal være blandt de 10 højeste i verden i 2020. I virkelighedens verden er det imidlertid fuldstændigt utænkeligt, at Løkke vil nå sit mål. Tværtimod har regeringens sløje forebyggelsesindsats, gennem de sidste otte år, resulteret i, at danskernes middellevetid i dag er decideret elendig.  

Danske kvinder er i bund
Faktum er, at danske kvinder har den absolut laveste middellevetid blandt de 20 lande i OECD, og mændene er faldet ned på en 17. plads. Danmark er nr. 32 i verden, når det gælder forventet levetid - og vi er blandt de indbyggere i Europa, der lever kortest. Samtidig er uligheden i sundhed stigende. Det betyder, at en veluddannet 30 årig københavnsk mand kan se frem til at leve syv år længere end en 30 årig med kort uddannelse.

Alle undersøgelser viser, at det først og fremmest er rygning og alkohol, der er årsag til danskernes lave middellevealder. Dødeligheden af lungekræft blandt de danske kvinder er således den højeste i verden. Rygning koster samlet set tre år af den gennemsnitlige levetid i Danmark - og en storryger dør i gennemsnit 10 år før en aldrig ryger.

Forebyggelse er nedprioriteret
Alligevel har regeringen fuldstændigt nedprioriteret at forebygge rygning og mindske danskernes tårnhøje alkoholforbrug. I 2002 blev afgifterne på tobak og alkohol ligefrem sat ned! Derfor blev cigaretforbruget i Danmark 15 procent større i 2007, end det var i 90'erne. Og nu - 8 år efter - afviser regeringen stadigvæk at opprioritere forebyggelse. De nedsætter først en Forebyggelseskommission, hvorefter de forkaster deres arbejde. Prisen på tobak sættes kun op med sølle tre kroner, hvorfor vi i Danmark stadig har nogle af de billigste smøger i Europa - til trods for at 14.000 danskere dør årligt af rygning.

Det forbliver en drøm
Alkohol koster ligeledes tusindvis af menneskeliv om året og er, efter rygning, en af de store dræbere.

Det er derfor aldeles absurd, at Løkke stiller sig op på talerstolen og lover bedre sundhed og mere levetid til danskerne, når vi indtil videre ikke har set skyggen af ambitiøs forebyggelsespolitik - og når danskernes middellevetid slet ikke er fulgt med de lande, vi normalt sammenligner os med.

Det er fint med målsætninger - men Løkke kan glemme alt om, at drømme kan erstatte kontraktpolitik. Vælgerne er jo ikke dumme. Der skal håndfaste beviser på bordet og konkret handling til - ellers bliver Løkkes drømme til en gratis omgang varm luft, som han håber, de fleste danskere har glemt i 2020.

Håber på forglemmelse
Og måske er det i virkeligheden det, Løkke satser på. Ved at tale om mål, der ligger 10 år ude i fremtiden undgår Løkke at tale om alt det, der sejler hos regeringen netop nu. Og her taler jeg ikke blot om danskernes rekordlave middellevetid - men også Danmarks store økonomiske gældsbyrde, den stigende arbejdsløshed, markant øgede fattigdom, uambitiøse klimaindsats, stigende kriminalitet og den umulige situation i Afghanistan - alt sammen problemer, som VK regeringen selv har skabt. Der er ingen grund til at give dem 10 år mere - det vil være det rene masochisme.

 

 

Forrige artikel Ros til V-forslag om lettere receptudskrivning Næste artikel Naturligt og sundt, syntetisk og skadeligt. Eller hvad..?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.