Eksplosion i antallet af skulderoperationer

NOTE: På ti år er der sket en firdobling af skulderoperationer, og det vel at mærke uden at lægerne har dokumentation for helbredelse.

Selvom 4.359 danskere sidste år blev opereret i skulderen, har lægerne ingen dokumentation for, at operationer er vejen til at helbrede mennesker med en skulderlidelse. 

Manglende dokumentation
Tværtom konkluderer den eneste danske undersøgelse på området foretaget af det forskningsnetværket Cochrane, at patienter med en skulderlidelse får mindre smerter og mindre sygefravær fra jobbet, hvis de bliver behandlet tålmodigt med konservativ behandling frem for at blive opereret.

"Det er en meget dårlig udvikling og yderst problematisk, for der findes ingen beviser for, at operation gavner patienter med skulderlidelser," siger en af lægerne bag den danske undersøgelse, overlæge ved arbejdsmedicinsk klinik i Herning Johan Hviid Andersen til Fagbladet 3F.

Behov for retningslinjer
Johan Hviid Andersen placerer ansvaret for de mange års udokumenterede operationer hos Sundhedsstyrelsen. I styrelsen erkender vicedirektør Claus Munk Jensen, at for mange mennesker er blevet opereret.

"Der er slet ingen tvivl om, at der er blevet opereret for mange i skulderen. Der er en stor opgave i at finde ud af, hvem skal opereres, og hvem skal tilbydes anden behandling," siger han til Dagbladet 3F og fortsætter:

"Vi arbejder hårdt på at opstille nogle retningslinjer for, hvem der skal opereres.  Dem skal vi så have udbredt, så hospitalerne efterlever best practice." 

Specialeansvarlige overlæge Bo Sanderhof Olsen fra Herlev Hospital og tidligere bestyrelsesmedlem i Dansk Selskab for Skulder og Albue Kirurgi, arbejder i øjeblikket sammen med Sundhedsstyrelsen om at udvikle de nye retningslinjer for, hvornår kirurgerne bør operere for skulderlidelser:

"Der er behov for en ensretning af behandlingen, og det er nødvendigt, at kirurgerne, der opererer skulderpatienter, er specialister på området. Det giver bedre resultater. Og så skal man sikre, at man behandler patienterne på ens indikationer. Formålet med det referenceprogram, vi er i gang med at udvikle med Sundhedstyrelsen, er at sikre ensartethed i indikationer og behandling," siger Bo Sanderhof Olsen til Dagens Medicin.

Det er uvist, hvornår de nye retningslinjer er klar.

Login