Sundhedsudspil skal gøre sundhedsvæsenet mere robust, men ekspert savner reformtiltag

Regeringen lægger op til forandringer i sundhedsvæsenet, men de konkrete løsninger skydes til hjørne i en kommission for robusthed eller henlægges til økonomiforhandlingerne. "Vi ville ønske, man var kommet lidt længere," siger regionsformand Stephanie Lose (V), der dog mener, udspillet kan danne grundlag for en nødvendig omstilling.

Sundhedsvæsenet skal være mere robust.

Det sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S), da han tirsdag præsenterede et udspil til en sundhedsreform.

Ministeren pegede på problemer i fremtiden, hvor prognoser viser flere patienter og endnu større mangel på sundhedspersonale end i dag.

"Det giver sprækker i sundhedsvæsenet, heriblandt ventelister," sagde han.

Derfor nedsætter regeringen en ny kommission, som skal komme med løsninger på problemet med mangel på hænder. 

Derudover tager regeringens udspil hul på en oprustning af det nære sundhedsvæsen ved at etablere en række nærhospitaler og skabe rammerne for en plan, der skal sikre højere og mere ensartet kvalitet i landets kommuner. 

Endelig indeholder udspillet en række forebyggelsestiltag rettet mod unge.

"Der er skabt en dårlig kultur for vores unge mennesker," sagde Heunicke blandt andet og henviste til, at danske unge har Europarekord i druk.

Derfor foreslår regeringen en 18-årsgrænse for salg af alkohol. Desuden skal personer født i 2010 og derefter ikke have mulighed for at købe tobaks- og nikotinprodukter, hvis det står til regeringen.

Kvalitetsplanen er afgørende

I Danske Regioner, der driver sygehusene, glæder regionsformand Stephanie Lose (V) sig over, at udspillet langt om længe ligger på bordet og indeholder mange af de elementer, regionerne har anbefalet.

"Vi ville dog ønske, man var nået lidt længere, når nu vi har ventet så længe," siger hun og fortsætter:

"Man har langt hen af vejen lanceret de rigtige håndtag. Men hvor meget man kommer til at dreje på dem, det ved vi dybest set ikke endnu."

Ifølge Stephanie Lose er kvalitetsplanen afgørende for udspillets succes. Der er dog ikke truffet mange konkrete beslutninger om den, konstaterer hun:

"Hvorvidt de nye sundhedshuse eller nærhospitaler rent faktisk bidrager til en omstilling, det står og falder med kvalitetsplanerne. For vi kan ikke bare gøre mere af det samme, bare et nyt sted. Så der gemmer sig jo et stort potentiale i kvalitetsplanerne, men også en stor usikkerhed," siger hun. 

Ekspert: Ikke nok til en fremtidssikring

Professor i sundhedsøkonomi Jakob Kjellberg kalder udspillet "fint ud fra et folkesundhedsperspektiv".

Han vurderer dog ikke, at initiativerne i udspillet er nok til at fremtidssikre sundhedsvæsenet.

"Der er ikke rigtig lagt op til strukturelle forandringer. Det ligner i højere grad en udvidelse af nogle servicetilbud, og det er svært at se, hvordan det skal kunne lade sig gøre."

Hvorfor?

"Fordi der kommer flere patienter i fremtiden, og vi mangler allerede hænder. Så vi er bekymrede for, om sundhedsvæsenet overhovedet vil kunne fortsætte på det nuværende niveau fremover. Den analyse, der ligger bag den bekymring, mener jeg ikke, udspillet leverer på."

Magnus Heunicke oplyste på pressemødet, at Folketingets partier er indkaldt til sættemøder for de kommende forhandlinger i næste uge. 

{{toplink}}

Forrige artikel Heunicke klar med sundhedsudspil: Få overblik over hovedpunkterne Heunicke klar med sundhedsudspil: Få overblik over hovedpunkterne Næste artikel Børn og unges sundhed i fokus i ny retning for forebyggelse Børn og unges sundhed i fokus i ny retning for forebyggelse
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.