Regionerne: Skab sammenhæng for patienten

STAFET: Vi må ikke dele sundhedvæsenet i nært og fjernt, skriver Danske Regioners Bent Hansen. Vi skal tværtimod styrke sammenhængen for patienten, som i sidste ende blot ønsker den bedste behandling.

Af Bent Hansen (S)
Formand for Danske Regioner

Kære Sophie

Du er erfaren på sundhedsområdet, og i regionerne ser vi frem til, at vi i fællesskab hurtigt kan komme i gang med at forbedre sundsvæsenet, hvor vi står over for massive muligheder og udfordringer.

Vi har det mål, at borgerne skal opleve et mere sammenhængende sundhedsvæsen fremover.

Hvis vi bliver syge, ønsker vi os alle den mest kvalificerede udredning og behandling. Og ved akut sygdom vil vi gerne derhen, hvor den rette ekspertise findes.

Vi er godt på vej
Der er et sundhedsvæsen i støbeskeen, der følger denne logik.

Vi har udbygget det præhospitale til at sikre hurtig hjælp til borgerne ved akut, alvorlig sygdom. Vi forbedrer forholdene for dem, der skal ligge på sygehuset, med enestuer og moderne rammer.

Vi har en almen praksis, som er til for borgerne i nærheden af bopælen, og som nu får bedre adgang til øget ekspertise og faglig backup via hurtig adgang til diagnostik og opkald til fagspecialister på sygehusene. 

Dette er en god og nødvendig udvikling, som vi skal fortsætte og føre ud i livet.

Borgerne er blandt de mest tilfredse i EU med både sygehuse og almen praksis. Andre lande ser til Danmark, fordi vi har formået at samle ekspertisen og øge kvaliteten understøttet af de nye sygehusbyggerier.

Bedste behandling trumfer
Det er godt, at vi har samlet ekspertisen inden for de forskellige behandlingsområder på færre sygehuse. At vi har samlet ekspertisen inden for de forskellige behandlingsområder på færre syghuse, og at sygehuset ikke nødvendigvis ligger fysisk, hvor det plejede at ligge.

For borgerne ønsker først og fremmest den bedste behandling.

Vi må ikke dele sundhedsvæsenet i nært og fjernt. Tværtimod skal vi styrke sammenhængen for patienten.

Det betyder, at det, som kan klares hos den praktiserende læge, eventuelt med støtte fra sygehusets faglige eksperter, skal klares der. Ligesom speciallægepraksis i nogle tilfælde vil kunne udføre funktioner, som hidtil har fundet sted på sygehuset.

Det forudsætter naturligvis, at der er tilstrækkelig lægedækning i alle dele af landet, og her har vi en udfordring, som regionerne gerne bidrager til at løse i samarbejde med regeringen og lægernes organisationer.

Forebyg unødvendige (gen)indlæggelser
Hvis borgerne ikke har brug for specialiseret udredning eller behandling skal de naturligvis ikke på sygehuset.

For en del ældre borgere vil den kommunale hjemmesygepleje med den rette træning og organisering kunne opfange tidlige tegn på forværret helbred og forebygge, at der opstår behov for indlæggelse.

Tilsvarende skal kommunerne med rettidig og kvalificeret pleje og genoptræning forebygge de (gen)indlæggelser, som i dag skaber unødigt pres og overbelægning på sygehusenes akutte og medicinske afdelinger, og som er til gene for borgerne.

Det forudsætter en opkvalificering af hjemmeplejen – måske med nye sygeplejefaglige profiler, der kan sikre et tilstrækkeligt fagligt niveau i de kommunale aktiviteter og i et vist omfang aflaste de praktiserende læger.

Det forudsætter også, at sygehuse, praktiserende læger og kommuner har en større grad af fælles opmærksomhed på patientens behov efter udskrivning. Samtidig skal sygehusene have tilstrækkelig kapacitet til at udbygge den faglige bistand til både kommuner og almen praksis.

Teknologien kan hjælpe os på vej
Ny teknologi, bedre arbejdsgange på tværs af sektorer og en kultur, der fokuserer på den fælles opgave, vil hjælpe udviklingen på vej.

Hvis vi efter mange års snak om sammenhæng skal gøre rigtige fremskridt og skabe et gearskifte i udviklingen, må vi også skabe de rigtige incitamenter, der belønner aktørerne for at forbedre borgernes helbredstilstand på tværs af sektorer.

Herunder se på modeller for fælles økonomisk ansvar for for eksempel genoptræning.

I regionerne glæder vi os til samarbejdet om at skabe langt bedre sammenhæng for patienten i et godt og stærkt sundhedsvæsen.

Derfor giver vi stafetten videre til Danske Patienter, så deres stemme også bliver hørt.

 

Forrige artikel LVS: Vi skal samle vores klogskab og viden LVS: Vi skal samle vores klogskab og viden Næste artikel Forbund: Underernæring koster os dyrt Forbund: Underernæring koster os dyrt
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.