Regeringen retter ind efter EU: Vil forbyde snus

TOBAK: Regeringen vil fremsætte et lovforslag til forbud mod alle former for snus. Det sker, efter EU-Kommissionen har stævnet Danmark for ikke at overholde tobaksdirektiv. EL vil stemme imod forslaget.

Det kommer næppe som en overraskelse for politikerne.

Danmark bliver stævnet for ikke at overholde EU's tobaksvaredirektiv, som blandt andet forbyder salg af snus. Derfor siger regeringen nu, at den på ny vil fremsætte et forslag til forbud mod tobaksproduktet. Det fremgår af et notat fra Sundhedsministeriet om Kommissionens stævning.

I notatet erklærer regeringen sig enig i Kommissionens synspunkt om, at den danske lovgivning er i strid med direktivet. Sagen mod Danmark startede i august 2012, hvor Kommissionen første gang henvendte sig. Nu er det altså kommet så vidt, at Danmark står til at skulle en tur for EU-Domstolen.

I foråret 2013 fremsatte regeringen et lignende forslag i kølvandet på ændringer i EU-direktivet. Dengang blev forslaget nedstemt af et flertal uden om regeringen.

Tvivl om opbakning
Denne gang er regeringen heller ikke sikker på flertal. Enhedslisten afviser allerede nu at stemme for forslaget, før det er blevet stillet.

”Vores holdning har hele tiden været, at vi mener, snus bør være tilladt i Danmark, uanset at tobaksvaredirektivet siger noget andet. Det ændrer det her sådan set ikke ved. Den debat må vi tage i folketingssalen, når regeringen fremsætter sit lovforslag,” siger sundhedsordfører Stine Brix.

En anden mulighed for regeringen er at søge opbakning hos Venstre, der ligeledes tidligere har været imod et forbud.

Partiets sundhedsordfører, Sophie Løhde, henviser til EU-ordfører Jakob Elleman-Jensen. Han ønsker dog ikke at udtale sig, men fortæller, at han i øjeblikket ikke har nogen holdning til tobaksdirektivet.

Gammel strid
Da direktivet skulle ændres i 2012, havde daværende sundhedsminister Astrid Krag lidt af et hyr med processen. Oprindeligt blev hun sendt til Bruxelles med et krav fra Europaudvalget om at stemme imod ændringerne, hvis ikke Danmark kunne blive undtaget snusforbuddet.

Krag vendte dog tilbage for at bede om et blødere forhandlingsmandat, da hun ikke syntes, det gamle var fordrende for en god forhandlingsposition. Oveni det kom så hele processen omkring implementeringen, hvor regeringen altså endte med at blive nedstemt.

Hvis Kommissionen ikke dropper sagen, inden den kommer for domstolen, kan Danmark blive tvunget til at indføre den nødvendige lovgivning. Forsømmes det også, er konsekvensen i sidste instans bødestraf.

Forrige artikel Selskab klar med ny strategi Selskab klar med ny strategi Næste artikel PLO-kaos kan skade sundhedsvæsnet PLO-kaos kan skade sundhedsvæsnet
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.