Radikal brugerbetaling skader både sundhed og økonomi

DEBAT: Det er uklædeligt at gå på kompromis med patienternes sundhed for kortsigtede besparelser, understreger formand for Kost & Ernæringsforbundet efter Camilla Hersoms (R) forslag om brugerbetaling på hospitaler.

Af Ghita Parry
Formand for Kost & Ernæringsforbundet

Den radikale sundhedsordfører Camilla Hersom var i påsken ude med et forslag om brugerbetaling på hospitaler, hvor sundhedsordføreren undrede sig over, "at man kan ligge i en hospitalsseng og spise hospitalets mad uden at betale noget, mens man må have pungen frem hos tandlægen"

Jeg anerkender fuldt ud nødvendigheden for at se på, hvordan midlerne i sundhedsvæsenet bliver prioriteret, og at økonomien skal hænge sammen. Men maden på hospitalerne kan ikke negligeres til et luksusgode, som patienterne bare kan betale sig fra. Det er en aldeles kortsigtet og misforstået tilgang til sundhed. Og det viser desuden også en manglende indsigt i de økonomiske fordele, vi som samfund kan opnå ved at sikre en ordentlig ernæring på hospitalerne.

30-40 pct. underernærede patienter på danske hospitaler
Rapporter fra Sundhedsstyrelsen viser, at ved at interessere sig for patienternes ernæring kan samfundet spare mere end en mia. kr. hvert år, bl.a. via kortere indlæggelsestid, da patienterne kommer hurtigere til kræfter. Den økonomiske gevinst ved at sikre bedre ernæring i sundhedsvæsenet er derfor væsentlig.

I dag er mellem 30 og 40 procent af patienterne på danske hospitaler underernærede. Erfaringen viser desuden, at underernærede patienter indlægges dobbelt så hyppigt. Så i stedet for at gå efter kortsigtede løsninger, hvor vi går på kompromis patienternes sundhed, ville det være klædeligt i stedet at sætte ambitiøse mål for at løse problemerne.

At modtage et ernæringsrigtigt måltid under din indlæggelse er altså ikke bare et luksusgode, du kan sammenligne med at ligge på enestue. Det ernæringsrigtige måltid er både sundhedshjælpende og forebyggende. Det sikrer, du hurtigere kommer til hægterne og forebygger dyre genindlæggelser. Og vi betaler jo heller ikke for livsnødvendig medicin, når vi er indlagt. Gør vi?

Forrige artikel Læger skal med på det kommunale hold Læger skal med på det kommunale hold Næste artikel R: Brugerbetaling skal være logisk og retfærdig
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.