Store udfordringer på ældreområdet

DEBAT: Hjemmehjælpen skal have nationale standarder. Der skal satses mere på forebyggelse og genoptræning, mener direktøren i Ældre Sagen. Han kommer med en række bud på, hvad den nye socialminister skal kaste sig over.

Af Bjarne Hastrup,
adm. direktør, Ældre Sagen

Der venter den nye socialminister mange spændende udfordringer. Den kommunale ældrepleje har i den grad brug for et kvalitetsløft og en modernisering. Samtidig ved vi godt, at det skal ske i et stramt økonomisk klima.

Jeg synes, at den nye socialminister som sit første initiativ skal gøre noget ved hjemmehjælpen. Her er standarden simpelthen for dårlig - og helt ude af trit med befolkningens ønsker, viser Ældre Sagens undersøgelser. Et enkelt eksempel: 2/3 af befolkningen ønsker, at ældre hjemmehjælpsmodtagere skal tilbydes bad hver dag eller hver anden dag. Hovedreglen er, at ældre typisk må nøjes med bad én gang om ugen. Det synes kun fem procent af befolkningen ifølge Ældre Sagens Vælgerundersøgelse fra 2011 er i orden .

Der bør indføres standarder (ligesom f.eks. for folkeskolen), som kommunerne skal leve op til. F.eks. rengøring en gang om ugen. Tilbud om et dagligt bad og mindst to gange om ugen, hvis man er visiteret til personlig pleje. Standarderne skal sikre et rimeligt tilbud til alle med behov for hjælp.

Mere forebyggelse og træning 
Der er brug for en gennemgribende modernisering og fremtidssikring af hjemmehjælpen. Der må nedsættes en hjemmehjælpskommission, som skal udvikle hjemmeplejen fra hovedsagelig hjælp og pleje til mere fokus på aktiv forebyggelse, træning og udvikling af egen fysisk og mental formåen. Hvordan udnytter vi ældres egne ressourcer bedst muligt i samspil med et omsorgsfuldt og veluddannet personale? Hvordan kan velfærdsteknologi, med udgangspunkt i brugernes behov og ønsker, understøtte udviklingen? Det bliver opgaven for fremtiden. Løser vi den opgave fornuftigt, vil det aflaste presset på de offentlige ressourcer - det vil være en investering i ældres egne ressourcer, som på længere sigt giver positivt afkast.

Den nye socialminister bør investere i forebyggelse og genoptræning. Hurtig genoptræning sikrer, at ældre hurtigst muligt genvinder deres funktionsevne og bedre kan klare sig selv. Genoptræning er vigtigt for et sammenhængende patientforløb. Når medicinske patienter udskrives fra sygehuset, skal den kommunale indsats være klar til at tage over med genoptræning, pleje, den rigtige medicin, god kost osv. Her har den nye socialminister en stor udfordring: Gå sammen med sundhedsministeren og skab sammenhæng i systemet. Ældre Sagen foreslår, at sundhed og pleje samles i én organisation med én ledelse. Ældre patienter skal ikke længere falde mellem to stole.

En værdig tilbagetrækning 
Tilbagetrækningsreformen betyder, at vi skal blive længere på arbejdsmarkedet. Men der er nogle, som ikke kan, fordi de er slidte, har dårligt helbred eller lign. Den kommende seniorførtidspension skal udformes, så disse mennesker får en ordentlig behandling og mulighed for en værdig tilbagetrækning. Det er et vigtigt ansvar for den nye socialminister i samarbejde med beskæftigelsesministeren.

Der er nok at tage fat på. Ældre Sagens mange frivillige yder allerede et stort bidrag til at skabe glæde og livsmod hos andre mennesker. Med endnu bedre rammer og vilkår for frivilligt arbejde vil der være basis for en endnu større indsats i de kommende år.

Jeg ønsker den nye socialminister held og lykke med arbejdet. Ældre Sagen er klar til en positiv dialog om et nyt og fremtidssikret ældreområde.

Forrige artikel Politikerne skal faktatjekkes bedre Næste artikel Behov for ny økonomi-model på handicapområdet