Socialpædagogerne til DF: Det er en ommer

DEBAT: Dansk Folkepartis forslag om at ændre pædagoguddannelserne er ude af trit med virkeligheden og mangler respekt for det socialpædagogfaglige arbejde. Det mener Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne.

Af Benny Andersen
Formand for Socialpædagogerne

Dansk Folkepartis forslag om, at unge skal kunne uddanne sig til pædagog og socialpædagog ved at komme i lære, er både forsimplet og totalt ude af trit med virkeligheden. Folketinget har jo for ganske kort tid siden vedtaget at ændre pædagoguddannelsen, sådan at der fremover bliver en langt stærkere specialisering i fx social- og specialpædagogik. Formålet og ønsket er en langt stærkere vidensbaseret indsats på de forskellige pædagogiske arbejdsområder, hvor de nødvendige specialiserede kompetencer og fagligheder er til stede.

Socialpædagog er et fag. En faglighed. Det er et job, der hver dag kræver en særlig indsigt og kompetencer, man ikke bare sådan snuptags-agtigt kan få. Forslaget vidner om, at partiet ikke har det mindste begreb om, hvad socialpædagoger egentlig løfter af mangefacetterede opgaver. Forslaget mangler ikke bare indsigt, men også respekt for det socialpædagogfaglige arbejde.

Alle nyuddannede pædagoger kommer fx til at specialisere sig inden for tre afgrænsede områder, herunder social/specialpædagogik. De kommer til at arbejde som socialpædagoger med samfundets allermest udsatte grupper. Det handler om anbragte børn, voksne handicappede, psykisk syge, misbrugere, hjemløse, kvinder på krisecentre og unge med sociale og psykiske udfordringer.

Der er tale om et komplekst og fagligt udfordrende arbejdsfelt, som under ingen omstændigheder kan løftes af unge, der bare får en sidemandsoplæring. Der er tale om en bachelor-uddannelse på højt fagligt niveau. Og lige nu går alle trends imod det stik modsatte af DF's hovedløse forslag; alle peger på behovet for en skærpelse af fagligheden i indsatsen, en større grad af specialisering, en oprustning af forskningsindsatsen og en styrkelse af alle bachelor-uddannelserne.

Så Dansk Folkeparti. Det må være en ommer!

Forrige artikel S: Forbrug må ikke blive til misbrug S: Forbrug må ikke blive til misbrug Næste artikel Ældres alkoholproblemer kræver handling nu Ældres alkoholproblemer kræver handling nu