Regeringens velfærdsforringelser er asociale

DEBAT: SR-regeringens velfærdsudspil er ren valgpropaganda. Og det er de allersvageste grupper i samfundet, der har betalt for hele velfærdsgildet, mener cand.mag. og forfatter Lisbeth Riisager Henriksen.

Af Lisbeth Riisager Henriksen
Cand.mag., forfatter og redaktør

Lige før udskrivelsen af folketingsvalget meddelte SR-regeringen med en ny rapport i hånd, at den økonomiske krise er slut. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) forklarede blandt andet, at krisen er overstået på grund af de reformer, som SRSF- og SR-regeringen har gennemført. Og så præsenterede han og Helle Thorning-Schmidt (S) ellers en stor gavebod med 39 samfulde mia. kroner "til velfærd".

Jeg siger det, som det er: Det her er ren valgpropaganda. Det er så gennemskueligt, og det klinger så hult. Og minsandten om ikke valget da også blev udskrevet dagen efter. Nu forventer disse politikere velsagtens, at de fire sidste års massive velfærdsforringelser for især underklassen er helt glemt.

Reformerne betaler
Valgoplægget på de mange mia. kroner til velfærd blevet omtalt i blandt andet Arbejderen. Heri blev Morten Østergaard den 26. maj 2015 citeret for at sige:

"Det er reformer af arbejdsmarkedet, af skatteområdet, af SU og kontanthjælp, som sammen med tilbagetrækningsreformen styrker de offentlige finanser med 25 milliarder kroner i 2020. Uden de reformer kunne vi ikke stille os op i dag og lægge en plan frem for Danmarks velfærd i de kommende år ..."

Jaså? Ved gennemførelsen af disse reformer argumenterede regeringen ellers ud fra "nødvendighedens politik". Hvordan kan man forklare, at der nu er SÅ mange ekstra mia. kroner til velfærd i de kommende år? Østergaard indrømmer nu direkte den skjulte plan, som mange af os havde en mistanke om, nemlig at blandt andet mennesker med alvorlig sygdom eller handicap, herunder de helt invalide af disse, via reformerne skulle betale for velfærd til resten af samfundet. En sådan regeringsførelse er i direkte konflikt med FN’s Handicapkonvention!

Efter fire års ekstremt store forringelser af velfærden, blandt andet for os som er berørt af kronisk sygdom eller handicap, udtaler Østergaard, at reformerne blev gennemført på baggrund af ”svære beslutninger”.

Nej, tiden har vist, at det ikke var spor svært for De Radikale, for Socialdemokraterne og for SF – eller for Venstre, De Konservative og Liberal Alliance – at beslutte at tage det sociale sikkerhedsnet og værdigheden fra mange syge! Det svære findes hos os, som har mærket eller vil komme til at mærke konsekvenserne af reformerne og synergieffekterne af dem i mange år frem. De konsekvenser er meget omfattende.

De allersvageste har betalt for gildet
Forresten skulle regeringen jo egentlig takke alle os, som åbenbart har reddet vores land fra den økonomiske krise og nu skal betale for velfærden til de øvrige. Men vi vil næppe få nogen tak.

Så jo – "positive udsigter" og "krise overstået" gælder måske for over- og middelklassen, herunder for magteliten, folketingsmedlemmerne og erhvervslivet, som har fået positive særrettigheder igennem denne regerings levetid. Men det kommer ikke sådan en som mig og mange hundrede tusinder andre borgere til gode. Vi vil komme til at mærke konsekvenserne af denne regerings mange asociale forringelser i mange, mange år frem.

Jeg har nu heller aldrig forstået den logik, at regeringen vil ofre velfærden for dem, der trænger allermest til den, for at "fremtidssikre velfærden". Hvordan kan det være velfærd at tage hjælpen fra dem, der har allermest behov derfor?

Husk, at de allersvageste grupper i vores samfund således har betalt for det velfærdsgilde, regeringen tilsyneladende inviterer de raske og velstillede i Over- og Middelklassedanmark til. Det er efter mine begreber hverken velfærd eller retfærd.

Forrige artikel Gør op med tabuet om alkohol Gør op med tabuet om alkohol Næste artikel Forfatter: Ressourceforløb som røgslør Forfatter: Ressourceforløb som røgslør