Regeringen mangler fokus på alkoholmisbrug

DEBAT: Der mangler penge til alkohol-døgnbehandling. Regeringen bør udarbejde en national handleplan for området, mener formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg Tove Larsen.

Af Tove Larsen (S)
borgmester i Aabenraa, formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg

Siden år 2000 har satspuljen finansieret en fripladsordning til døgn­behandling på alkoholområdet. Ved satspuljeforliget 2008 blev ordningen kun forlænget til udgangen af 2008. Der er derfor behov for en permanent løsning i forhold til finansiering af døgnbehandlingen på alkoholområdet.

Alkoholmisbrug er dyrt for samfundet
Alkoholområdet koster samfundet et sted mellem 6-10 mia. kr. om året, og kommunerne betaler en meget stor del af disse udgifter. De kommunale udgifter viser sig i kontanthjælpsafsnittet, i sygedagpengene og i anbringelsessagerne (ca. 40-50 pct. af anbringelserne skyldes misbrug).

Samtidig viser en række analyser, at der er ca. 100.000 behandlingskrævende alkoholikere, der ikke er i behandling.

Samfundet har ikke råd til dette tab, hverken menneskeligt eller økonomisk. Jeg mener derfor, at det er vigtigt at prioritere og udvikle alkoholbehandlingen, så vi kan blive i stand til bedre at hjælpe disse mennesker.

Når vi tager de negative omkostninger ved alkoholmisbruget i betragtning, og vi samtidig sammenligner med de ressourcer, der bruges på det øvrige sundhedsområde, kan vi konstatere, at det er meget få midler, der er afsat til alkoholområdet.

At der er behov for et kvalitetsløft blev dokumenteret af Sundhedsstyrelsens egen MTV-rapport fra oktober 2006, der viste, at kvaliteten af den eksisterende behandling "mildt sagt" ikke er optimal. Og jeg vil gerne understrege, at det er det system og det kvalitetsniveau, vi har overtaget i kommunerne.

I kommunerne er vi ikke uenige i, at der er behov for et kvalitativt løft. Vi er bare af den opfattelse, at dette kvalitetsløft ikke er gratis. Noget af kvalitetsløftet kan hentes ved en mere systematisk tilrettelæggelse af behandlingen, men det alene kan ikke gøre det. Der er behov for tilførsel af nye ressourcer.

Manglende varig finansiering af området
Næsten hele døgnbehandlingen på alkoholområdet er hidtil blevet finansieret via satspuljemidler. KL har gentagne gange påpeget, at der er store problemer med de statslige puljer, men regering og folketing har ikke lyttet til kritikken.

Puljer er en ineffektiv måde at bruge penge på. Det er især et problem, når puljer bliver brugt til at finansiere driftsopgaver, som kommunerne er forpligtet til at løse. Puljer bliver nemlig ikke altid videreført af Folketinget, og så står kommunerne med en opgave, der ikke er finansieret.

Det er det, som lige nu er ved at ske med fripladsordningen for døgnbehandling af alkoholmisbrugere, som siden 2001 er blevet finansieret via satspuljemidler. Det er besluttet, at satspuljefinansieringen skal ophøre - men borgerne vil jo forvente, at kommunerne leverer den samme service som før. Konsekvensen er, at presset på kommunernes budgetter stiger.

Der skal derfor findes en varig finansieringsløsning, og det skal ikke være via puljer!

Der mangler en klar national prioritering af alkoholindsatsen
Når man tager alkoholområdet enorme omfang, kan jeg undre mig over, at der ikke er samme nationale fokus som på andre sociale områder. Der er f.eks. udarbejdet en handleplan for udryddelse af hjemløshed, og der er afsat ca. 500 mio. kr. over fire år. På stofmisbrugsområdet er det lige besluttet at bruge 70 mio. kr. til lægeordineret heroin til en meget lille målgruppe (ca. 300 mennesker).

Det virker underligt, at selv om det er dokumenteret, at problemets omfang på alkoholområdet er langt større end både hjemløshed og stofmisbrug, så er der ikke udarbejdet nogen handleplan for alkoholmisbruget. De få mio. kr., der var til finansiering af døgnbehandlingen på alkoholområdet, bliver nu fjernet.

Jeg mener, at det er afgørende, at der kommer et langt større fokus på området, og at der udarbejdes en national handleplan for alkoholområdet.

Forrige artikel En officiel fattigdomsgrænse er en dårlig ide Næste artikel TEMA: Fattigdomsgrænse - nødvendig for debat og forbedring