Private er løsningen på ældreudfordringen

DEBAT: Private virksomheder er en væsentlig medspiller til at sikre kvalitetstilbud til ældre. Det skriver branchedirektør i DI Mette Rose Skaksen, som præsenterer et forslag til samarbejdet mellem det offentlige og private.

Af Mette Rose Skaksen
Branchedirektør i Dansk Industris Service

Frem mod 2040 vil antallet af personer over 65 år stige med mere end en halv million. Alene den mest plejekrævende gruppe – personer over 80 år – vil stige med mere end 100 procent. Hvis vi bare fortsætter som hidtil, er det nødvendigt at ansætte mere end 25 procent flere i hjemmeplejen frem mod 2025, mens udgifterne vil stige med 50 procent frem mod 2050. Det vil derfor kræve svære prioriteringer eller et øget skattetryk, hvis den nuværende praksis fortsætter.

Derfor er det glædeligt, at regeringen med sit udspil til en modernisering af loven om frit valg af leverandør til hjemmehjælp lægger op til at give de private virksomheder muligheder for at spille en endnu større rolle end hidtil.

Det frie valg
Inddragelsen af private leverandører bør ikke handle om ideologi – men må derimod ses som et effektivt redskab til at sikre, at borgerne får mest mulig service for pengene. De private leverandører udgør allerede i dag en vigtig del af den skattefinansierede pleje og omsorg og vil være en nærmest uundværlig ressource til at løse fremtidens udfordringer på ældreområdet.

Kommunerne har allerede gjort sig flere erfaringer med at inddrage private leverandører i leveringen og udviklingen af en omsorgsfuld pleje til de ældre. Hvis private leverandører bliver inddraget mere systematisk, er det muligt at opnå betydelige rationaliseringer, uden at det går ud over kvaliteten. Faktisk vil livskvaliteten for de ældre blive øget – blandt andet fordi de i langt højere grad vil kunne vælge mellem forskellige leverandører og dermed få større indflydelse på eget liv.

Forslag til fremtidens ældreservice  
Dansk Industri Service har udarbejdet 12 konkrete forslag til, hvordan den skattefinansierede service på ældreområdet kan udvikles i et konstruktivt samarbejde mellem offentlige og private leverandører. Forslagene giver et konkret bud på, hvordan Ældrekommissionens anbefalinger om øget selvbestemmelse og respekt for de ældres forskelligheder kan gøres til virkelighed.

Blandt forslagene er, at alle visiterede ydelser og relaterede opgaver bør være omfattet af det frie valg. Private og selvejende leverandører kan levere de samme ydelser med samme grad af faglighed som de kommunale leverandører. En udvidelse af frivalgsordningen med især hjemmesygeplejen og rehabilitering vil give borgerne mulighed for også at få en samlet service fra andre leverandører end kommunen.

Kommuner bør også udbyde hovedleverandørrollen for henholdsvis praktisk hjælp og personlig pleje i hvert distrikt - gerne i kombination med plejehjem og plejecentre. Det vil medvirke til at sikre, at leverandørerne får mulighed for at opnå den kritiske masse, som gør det attraktivt at investere i udviklingen af servicen og i nye velfærdsteknologiske produkter og løsninger.

Med de 12 forslag indbyder DI Service til en åben, nuanceret og konstruktiv dialog og samarbejde om organiseringen af fremtidens ældrepleje. Vi håber, at forslagene vil inspirere regeringen og særligt kommunerne til at skabe bedre rammer for samarbejdet mellem offentlige og private aktører på ældreområdet og dermed udvikle servicen til fremtidens ældre.
 
Link til det ældrepolitiske oplæg på DI Services hjemmeside: http://di.dk/Shop/Publikationer/Produktside/Pages/Produktside.aspx?productId=9497

Forrige artikel Kommuner skal ikke tjene på hinandens borgere Kommuner skal ikke tjene på hinandens borgere Næste artikel Vi kan lære af Londons brug af frivillige Vi kan lære af Londons brug af frivillige