PFA: Skattekommissionen gambler med danskernes sundhed

DEBAT: Fjernelse af fradragsretten til sundhedsforsikringer er et tilbageslag for folkesundheden, skriver PFA-direktør.

Af Anette Damgaard,
Direktør for sundhedsområdet i PFA Pension

Skattekommissionen foreslår at fjerne virksomhedernes fradragsret til sundhedsforsikringer.

Det har fået debatten om sundhedsforsikringer til at blusse op, hvor det hurtigt kommer til at handle om at opdele danskerne i et A- og B-hold i forhold til, hvem der har en sundhedsforsikring, og hvem der ikke har.

Jeg er meget nervøs for, at Skattekommissionens forslag netop vil øge opdelingen af et A- og B-hold. I dag har næsten en million danskere en sundhedsforsikring.

Ved at fjerne fradraget er der stor risiko for, at det vil være de mindst ressourcestærke i denne gruppe, som mister deres sundhedsforsikring.

At forringe deres adgang til hurtig behandling vil gå stik mod hensigten med skattereformen, som netop handler om at få danskerne til at arbejde mere. Undersøgelser viser utvetydigt, hvor vigtig en hurtig diagnose og behandling er for et succesfuldt behandlingsforløb for at få folk tilbage på arbejdsmarkedet.

Ventetider vil eksplodere
At fjerne fradraget vil øge presset på det offentlige sundhedsvæsen. Husk på der kommer ikke færre behandlingskrævende danskere ved at fjerne det.

De behandlinger der i dag foretages via de private sundhedsforsikringer vil blot blive flyttet over i det offentlige system, hvilket vil belaste det offentlige yderligere og forlænge de i forvejen lange ventetider.

Hos PFA Pension ønsker vi ikke at skabe et sundhedsvæsen, der bygger på sundhedsforsikringer, som skal udkonkurrere det offentlige.

Vi mener faktisk, at det offentlige sundhedsvæsen på en lang række områder gør det rigtig godt. Derfor skal behandlinger, der foretages via en sundhedsforsikring, kun være supplement til det offentlige, hvilket vi kan se er med til at forkorte ventelisterne.

Samtidig er de 420 mio. kr. som Skattekommissionen vil spare blot en dråbe i havet i forhold til de 90 mia. kr., der bruges i det danske hospitalsvæsen i dag. Det er vigtigt at forstå i forhold til de mange merudgifter, man med forslaget pålægger det offentlige sundhedsvæsen.

Hvor er hensynet til det enkelte menneske?
Når efterspørgslen efter sundhedsforsikringer er så stor, så bunder det i, at danske virksomheder ikke har råd til at have deres medarbejdere gående hjemme, mens de venter på behandling.

Ved at tvinge folk ind på lange offentlige ventelister bliver Danmark derfor kun fattigere.

Vigtigst af alt så forsvinder hensynet til det enkelte menneske, da adgangen til behandling generelt bliver forringet, hvilket vil blive resultatet af at fradragsretten fjernes.

Skattekommissionens udspil er på dette punkt et tilbageslag for folkesundheden, og jeg håber derfor, alle nuancerne kommer med, inden politikerne træffer deres valg.

Forrige artikel Er socialpolitikken blevet til individpolitik? Er socialpolitikken blevet til individpolitik? Næste artikel En varm hånd til Barnets reform En varm hånd til Barnets reform