Krisecenter-forstander reagerer på mobbesag: "Vi har taget rigtig mange skridt"

Nyansat forstander på mobningsramt krisecenter har arbejdet hårdt for at styrke arbejdsmiljøet, fortæller hun. Hun er dog også kritisk overfor Arbejdstilsynets ageren i sagen. 

Lisbeth Jessen arbejder aktivt for at ændre kulturen på det KFUK-krisecenter, der ifølge Arbejdstilsynet er ramt af "mobning og krænkelser"

Hun tiltrådte jobbet som forstander for centret 1. oktober og var endnu ikke ansat, da centret modtog påbuddet.

"Som ny leder kommer jeg til at arbejde for, at rammerne bliver præcis så gode, som jeg kan skabe dem. Og det arbejde har jeg taget fat i. Det har fyldt rigtig meget de første seks uger. Det kommer det også til i fremtiden," siger hun.

Udover at være forstander på det påbudsramte krisecenter i København er Lisbeth Jessen også chef for Reden København og Reden International.

Lisbeth Jessen er dermed ikke nærmeste leder for centrets medarbejdere, men har gennem flere uger ført samtaler med ansatte for at styrke trivslen.

"Vi har arbejdet hårdt på at sikre alle et godt arbejdsmiljø i vores krisecenter," siger hun.

Vil klage over afgørelse

Alligevel fik krisecentret et nyt påbud tidligere i november. Her pålægger Arbejdstilsynet KFUK-krisecentret at sikre, at mobning og krænkende handlinger, "ikke forringer ansattes sundhed på lang sigt". 

Lisbeth Jessen er dog alt andet end tilfreds med den afgørelse.

“Ved et kontrolbesøg 24. Oktober blev der ikke konstateret noget nyt og problematisk i arbejdsmiljøet," siger hun og fortsætter.

"Så at tilsynet vælger at give os et nyt påbud er meget overraskende. Sammen med vores rådgiver i Dansk Erhverv er vi i gang med at klage over den afgørelse, for vi mener ikke, at det følger reglerne for Arbejdstilsynets virke. Og så vil vi selvfølgelig afvente den behandling af klagen."

Lisbeth Jessen mener modsat Arbejdstilsynet, at krisecentret har iværksat de nødvendige tiltag for at udbedre mobning og krænkelser på arbejdspladsen.

"Vi har taget rigtigt mange skridt med inddragelse af medarbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter. Vi har indført mobbepolitik. Vi har interviewet alle medarbejdere med et uvildigt konsulenthus," siger hun.

"Så vi har gjort rigtig meget. Om man kan helbrede noget fra uge til uge, det tror jeg ikke, at man kan," fortsætter Lisbeth Jessen. 

"Vil ikke hænge mennesker ud i Altinget"

Lisbeth Jessen har dog over for Arbejdstilsynet erkendt, at hun er mødt ind i en organisation, der har store problemer med medarbejdertrivslen.

Ifølge sagens akter har hun oplyst til tilsynet, at "der eksisterer en tavshedskultur, hvor ingen siger deres mening, særligt i plenum".

Hun har ligeledes oplyst til Arbejdstilsynet, at hun har gennemført en række samtaler, som peger på stor splittelse blandt de ansatte.

"Medarbejderne deler sig i 2 grupper, som har helt divergerende opfattelser af arbejdsmiljøet," skriver Jessen til Arbejdstilsynet og fortsætter.

"Den gruppe, der trives, har ingen eller kun sparsom forståelse for, at deres kolleger ikke trives og tillægger dem delvist ansvaret. Samtaler med denne gruppe tyder på flere stærke og dominerende personligheder, der kan gøre det vanskeligt for andre at ytre sig åbent." 

Lisbeth Jessen ønsker ikke at uddybe, om sagen vil få konsekvenser for nogen af krisecentrets ansatte.

"Jeg vil ikke kommentere på personalesager i Altinget," siger hun.

Har I fået gjort op med mobbekulturen?

"Som du sikkert kan forestille dig, så er jeg i fuld gang med at sætte mig ind i det her og finde ud af, hvordan jeg bedst hjælper de medarbejdere. Helt personligt har jeg en lang tradition for at være en både rimelig, ordentlig og redelig leder. Og det er også det, jeg tænker at være her," siger Lisbeth Jessen.

Den person, der har været leder af krisecentret, mens mobbekulturen er opstået, er fortsat ansat. Hvorfor?

"Jeg kommer til som ny forstander at gøre alt for, at det her bliver rettet op. Og at mennesker har et sundt og sikkert arbejdsmiljø, når de går på arbejde. Men jeg kommer ikke til at kommentere på mine medarbejdere eller hænge mennesker ud i Altinget. Den tager jeg altså et andet sted," siger Lisbeth Jessen.

,

Forrige artikel "Meget usund subkultur": Kristen ngo ramt af mobbe- og krænkelsessag Næste artikel Puk Elgård forlod Børnerådet efter få måneder: Nu kritiserer organisationer og tidligere formænd rådet for at være usynligt og svagt Puk Elgård forlod Børnerådet efter få måneder: Nu kritiserer organisationer og tidligere formænd rådet for at være usynligt og svagt