Kommuner hjemtager tilsyn med det specialiserede område

ØKONOMI: Kommuner overtager i stor stil tilsynet med borgere, der bor og modtager f.eks. en handicapydelse uden for kommunegrænsen. KL jubler over bedre styring af økonomi, mens Danske Handicaporganisationer kalder det stavnsbinding.

Kommunerne er ellevilde med selv at føre tilsyn med botilbud, som de betaler for til mennesker med f.eks. handicap uden for kommunegrænsen.

Således har kommunerne overtaget 80 procent af tilsynene med botilbud på det specialiserede socialområde, der bliver leveret uden for kommunegrænsen. Det står klart efter Ankestyrelsen i denne uge kom med sin evaluering af den lov fra maj 2010, der gav kommunerne ret til at overtage tilsynet og visiteringen.

Og glæden er stor for de økonomisk pressede kommuner. 80 procent af kommunerne oplever øget gennemsigtighed mellem pris og ydelse, mens 92 procent heraf glæder sig over bedre muligheder for at styre udgifterne.

"Det har givet kommunerne et bedre overblik og redskaber til at styre udgifterne. Kommunerne har fået vished for, hvad de bestiller og betaler for. Sådan var det ikke før," siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, til Altinget.dk.

Hun peger desuden på, at samme udvikling sker på hele det specialiserede område, som loven dækker. 

Det er de kommuner, der i første omgang har visiteret folk til en bestemt ydelse, der også fremadrettet skal betale for den, selvom personer bliver rykket til f.eks. et botilbud i en anden kommune eller flytter kommune. 

Login