Handicapformand: Forestil dig at blive flyttet mod din vilje

DEBAT: En tvangsflytning er det mest indgribende, man kan blive udsat for. Derfor skal der være klare regler for, hvornår vi gør det, skriver Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer.

Af Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer (DH)

Tvang og magtanvendelse kan være nødvendigt på et botilbud for mennesker med handicap. Men det skal være sidste udvej.

Tvang skal forebygges. Unødig tvang kan nemlig give traumer og betyde udadreagerende adfærd.

Der er kommet nye anbefalinger til ændring af reglerne for magtanvendelse over for voksne, som de politiske partier i den kommende tid skal drøfte.

’Omsorgstvang’ skal betragtes som magtanvendelse
Det er altid vanskeligt at drøfte brugen af magt og tvang i den sociale indsats. For grænsen mellem den enkeltes selvbestemmelse samt pligten til at yde omsorg og sikre værdighed er ikke helt klar.

Vi må dog bestræbe os på at gøre det så tydeligt i loven som muligt. Så personalet er bevidste om deres handlinger, når de for borgerens bedste udøver tvang. Der lægges op til, at omsorgshandlinger, hvor der bruges tvang, ikke skal tælle som magt - og dermed ikke registreres.

Det lyder helt forkert, at alle handlinger, der kan betegnes som omsorg, men som foregår med tvang, ikke skal gælde som magtanvendelse.

Jeg forstår godt, at pædagoger og andet personale kan have behov for at bruge magt og tvang som en del af deres omsorgsarbejde.

Men hvis fysisk magt bliver en del af den pædagogiske værktøjskasse uden faste regler for det, kan det nemt blive ’den lette løsning’ i en presset hverdag.

Kun ved at registrere og genoverveje brugen af fysisk magt løbende kan vi lære af disse handlinger og dermed blive bedre til at forebygge og udtænke alternative løsninger.

Forebyg tvang
Vedvarende brug af mindre magt vil sætte sig hos et menneske - både kropsligt, psykisk og i hukommelsen.

Det vil få stor indflydelse på dit selvbillede og udvikling. Måske ligefrem den opfattelse, at tandbørstning og bad ikke kan gennemføres uden brug af mindre, fysisk magt.

Her må vi simpelthen ikke ende. Derfor skal vi først og fremmest have fokus på at forebygge tvang, så det ikke bliver en rutinesag hos personalet.

Her kan vi for eksempel lære noget af demensområdet, hvor man ved hjælp af nye socialpædagogiske metoder har været gode til at forebygge tvang.

Og det skal være tydeligt, at formålet med magt godt kan være at udøve omsorg, men at det fortsat ses og registreres som magtanvendelse.

Magt er magt – også selvom det er til borgerens bedste at få børstet tænder.

Forestil dig at blive flyttet mod din vilje
Den mest indgribende form for magtanvendelse er at flytte mennesker mod deres vilje. I de nye anbefalinger står der, at det skal være lettere at flytte mennesker med betydeligt handicap fra deres bolig.

Forestil dig, at du har boet et sted i 30 år, og at personalet eller kommunen beslutter, at du skal flytte. Her ser de fleste nok gerne, at en uvildig part ser på begrundelsen for flytningen, og at den er til dit bedste.

Det er ikke nok at spørge dine pårørende eller din værge, da en værge ofte har mange værgemål og derfor ikke med sikkerhed kender dine ønsker.

En af indikationerne på problemet er blandt andet de seneste tal fra Ankestyrelsen. Tallene viser nemlig en rigtig høj fejlprocent på sager om botilbud, hvor hele 71 procent af kommunens afgørelser blev omgjort i 2017.

Det er derfor afgørende, at vi beholder proceduren for de borgere, der har svært ved at varetage egne interesser. Så disse mennesker ikke bliver flyttet uden en uvildig instans har set på, om det er det bedste for dem.

Forrige artikel Autist-formand: Mislykket inklusion ender i vold og overgreb Autist-formand: Mislykket inklusion ender i vold og overgreb Næste artikel BUPL: Investér i ghettoernes daginstitutioner frem for at lukke dem BUPL: Investér i ghettoernes daginstitutioner frem for at lukke dem